Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2014. nov 19.

Quo vadis, kékúszójú?

írta: Toma001
Quo vadis, kékúszójú?

Úgy tűnik, hogy elindult a kötélhúzás a kékúszójú tonhal kapcsán. Az egyik oldalon az állományok helyreállásáról regélnek, míg a másikon a kipusztulás vészharangját kongatják. Akkor most, hogy is állunk? Hogy is úszik ez a hal? Nézzük át, hogy mi történt a közelmúltban.

A hét elején ért véget az idei Atlanti Kékúszójú Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) éves nagy találkozója, ahol a legfőbb napirendi pont a halfaj halászati kvótájának meghatározása volt. A tonhalászok bizalommal tekintettek a találkozó felé, mivel szakértők az állományok jelentős növekedéséről számoltak be a nyugati populációk kapcsán.

bluefin_tuna-AP070305143086.jpg

Az atlanti kékúszójú tonhal két jelentős populációval rendelkezik. A nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

kína japán tonhal kvóta iccat

2014. nov 17.

Itt a fotelforradalmárok ideje az illegális halászat elleni harcban!

írta: Toma001
Itt a fotelforradalmárok ideje az illegális halászat elleni harcban!

Manapság az illegális halászat akkora mértékűvé és fenyegetővé vált, hogy már akár a nemzetközi drogkereskedelemmel említhető egy lapon (Amúgy ez a két tevékenység gyakran összekötődik.). Az okokat talán nem túl bonyolult feltárni: a halászok csalnak, mert megtehetik. A tengerek túl óriásiak ahhoz, hogy állandó felügyeletet lehessen felettük tartani, a fogásokat könnyű egybevegyíteni, a hajókat át lehet nevezni, festeni stb., a csalási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. A nagytestvér azonban hamarosan már a halászokat sem hagyja szem elől.

Ha eddig azt hitted, hogy a Kárpátok medencéjében pusztán annyival járulhatsz csak hozzá az illegális halászat elleni küzdelemhez, hogy rászólsz Pista bácsira a Balaton ...

Tovább Szólj hozzá

oceana iuu

2014. nov 14.

New England-et is elérheti a tőkehal állományok összeomlása

írta: Toma001
New England-et is elérheti a tőkehal állományok összeomlása

Vészjósló hírek érkeztek a new englandi halászati kutatóktól, akik szerint a new englandi atlanti tőkehal állományoknak hasonló összeomlással kell szembenézniük, mint ami a nyolcvanas, kilencvenes években az északi populációkat sújtotta.

fishermenarticle.jpg

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szerint azonnali intézkedésekre van szükség, olyanokra, mint például a Maine-öböl tőkehal halászatának beszüntetésére, és további halászati korlátozások bevezetésére. Kutatók szerint ez a tőkehal halászat legnagyobb válsága, mellyel az elmúlt negyven évben szembe kellett néznie.

Az amerikai Nemzeti Halászati Ügynökség (U.S. National Marine Fisheries Service) becslése szerint az öböl atlanti tőkehalállománya alig 3-4%-a az eredetiének, ...

Tovább Szólj hozzá

usa tőkehal

2014. nov 11.

Gáza ismét exportálhat halat Ciszjordániába

írta: Toma001
Gáza ismét exportálhat halat Ciszjordániába

Hétfőtől Izrael újra engedélyezi a gázai halászoknak, hogy 2007 óta először halat exportáljanak Ciszjordániába. Az első szállítmány egy szimbolikus, 730 kilogrammnyi halcsomag volt.

PhotoBlog_GAZA (6).jpg

Az izraeli blokád az óta tart, amióta a Hamász megszerezte a hatalmat, különböző megszorításokkal igyekeznek elszigetelni őket, csökkentve ezzel az erejüket.

Adel Attallah a Palesztin Mezőgazdasági Minisztériumtól hozzátette, hogy a szállítmánnyal Izrael szándékát próbálják tesztelni. „Nem fogjuk teljesen szabaddá nyitni a kapuinkat az export számára.” – mondta.

Gáza a blokád előtti időkben 1200 tonna halat szállított Ciszjordániába évente. Az augusztus végén kötött fegyverszüneti egyezményben Izrael engedélyezte a gázai part ...

Tovább Szólj hozzá

izrael gáza

2014. nov 03.

Oroszország blokkolta az antarktiszi védett tengeri területek kialakítását

írta: Toma001
Oroszország blokkolta az antarktiszi védett tengeri területek kialakítását

Az elmúlt három év alatt negyedszerre is elbukott az a terv, hogy az Antarktisz körül két hatalmas területű védett tengeri terület kerüljön kialakításra. Oroszország ismét blokkolta a döntés megszületését.

ross_sea.jpg

Az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság (CCAMLR) hobarti találkozójának egyik fő témája a Ross-tenger és a kelet-antarktiszi területek védetté nyilvánítása volt. Azonban a 24 résztvevő országnak és az EU-nak nem sikerült konszenzusra jutnia. Az egyezmény mintegy 2,5 millió négyzetkilométernyi területet fedett volna le, és az egész háttere tudományos javaslaton alapult, mely szerint az antarktiszi élővilág megőrzése kulcsszerepet játszik a világ tengerein megóvása érdekében.

A CCAMLR ...

Tovább Szólj hozzá

antarktisz

2014. nov 02.

Az evolúciós elmélet pecsételte meg az atlanti tőkehal sorsát?

írta: Toma001
Az evolúciós elmélet pecsételte meg az atlanti tőkehal sorsát?

Valójában, hogy mi lesz a halállományok jövője, ha így folytatjuk az ipari halászatot, senki sem tudja. Arról is csak becsléseink vannak, hogy mennyi hal úszkál a tengerekben, halakat számolni nem olyan egyszerű, mint mondjuk fákat. Azonban a történelem példái mindenképpen óvatosságra intenek bennünket.

1992-ben ugyanis bekövetkezett az, amiről sokan hitték, hogy soha nem történhet meg. Ebben az évben Kanada úgy határozott, hogy beszünteti az atlanti tőkehal halászatát , mivel az állományok a kimerülésig lettek halászva. Egyik napról a másikra 40ezer halász vesztette el a munkáját, és a halállományok annyira lecsappantak, hogy még több mint 20 évvel a moratórium után sem álltak helyre. 1992-re egy olyan forrás veszett el, amely ...

Tovább Szólj hozzá

tőkehal

süti beállítások módosítása