Toma001 2014.09.21. 13:18

A nagy repülőhal vita

A repülőhal vita két karibi ország, Barbados és Trinidad és Tobago között zajlott a kétezres években. A vita abból kerekedett ki, hogy a repülőhalak megváltoztatták vándorlási útvonalaikat, és Barbados vizeiről Trinidad és Tobago fele vették az irányt. Barbados gazdasági és kulturális életében jelentős szerepet tölt be ez a hal, ezért alakult úgy, hogy a vitába végül a nemzetközi bíróságot is be kellett vonni.

RS-Flying-Fish.png

A repülőhal kifejezés nem csak egy halfajt takar, körülbelül 60 faj tartozik a repülőhalfélék közé, melyek az egyenlítő körül a trópusi és szubtrópusi vizeken mindenütt megtalálhatóak. Mindegyikük ezüstszínűen csillog és leginkább a heringhez hasonlítanak azzal az eltéréssel, hogy óriási méretű mellúszójuk szárnyként is képes funkcionálni. A repülőhal repülés előtt (gyakorlatilag inkább siklás) a vízfelszín alatt felgyorsít, kiugrik és mellúszói segítségével siklik a levegőben. Akár 30 másodpercig is képes a levegőben maradni, eléri az 5-6 méteres magasságot is, és akár 50 métert is megtesz, mielőtt visszaérkezik a vízbe. Ez a képessége a ragadozók elleni menekülés miatt alakult ki.

A barbadosiak évszázadok óta halásszák a repülőhalat, kereskedelmi szempontból jelentős szerepet tölt be, továbbá a szigetország történelmének, kultúrájának és mindennapjainak is fontos része. Barbadost gyakran csak a „Repülőhalak földjének” hívják, a nemzeti ételük is ez a hal, és az egydolláros érmükön is megtalálható. Több sportcsapat is viseli a nevét.

A bajok akkor kezdődtek, mikor a repülőhalak megváltoztatták vándorlási útvonalaikat valószínűleg a klímaváltozás miatt, egyre alacsonyabb példányszámban voltak jelen a barbadosi vizeken, míg nagy részük Trinidad és Tobago partjai felé vette az irányt. A barbadosi halászoknak nem volt más választásuk, mint a halak után menni Trinidad és Tobago felségvizeire, mely végül kirobbantotta a vitát.

A barbadosi halászok azzal érveltek, hogy a repülőhal nagyon jelentős szerepet tölt be az ország gazdasági és kulturális életében, ezért nekik joguk van halászni, akárhol is vannak, míg Trinidad és Tobago szerint tiszteletben kell tartaniuk a halászati korlátokat, és a barbadosi halászoknak nincs joguk a felségvizeiken halászni. Gerald Thompson a Trinidad és Tobagoi Külügyminisztérium munkatársa nyilatkozta: „A barbadosi vizek repülőhal állománya drasztikusan lecsökkent, és mi nem akartuk, hogy a barabosi halászflotta számos hajója, mely a legnagyobb flotta a térségben, kimerítse a mi vizeinket.”

5756557_orig.jpg

A barbadosi halászok azzal vágtak vissza, hogy Trinidad és Tobago számára sem gazdasági, sem kulturális szempontból nem fontos a repülőhal, az általuk fogott mennyiségek is leggyakrabban Barbadoson kerülnek értékesítésre. Továbbá hozzátették, hogy Trinidad és Tobago gazdag országnak számít, a karibi térség vezető olaj- és gázkitermelője, ezért gazdaságilag nem szorulnak rá ezen faj fogására. A feszültségek csak tovább növekedtek, mikor a trinidad és tobagoi partiőrség letartóztatott két barbadosi halászhajót, akik Tobago vizeire érkeztek repülőhalat halászni. A vita ezután hágott a tetőfokára, a barbadosi halászok feldühödtek, hogy már közvetlen beavatkozással akarják őket a halászatban megakadályozni.

Mindkét nemzet egyetértett abban, hogy ha ez a vita tovább súlyosbodik, az egyik ország turizmusának sem tesz jót. Ezért döntöttek úgy, hogy diplomáciai útra viszik az egész ügyet, és a hágai bíróság elé tárták a viták. Az ügy átvizsgálása után a bíróság kompromisszumos döntést hozott. Az egyik rendelkezés arról szólt, hogy pontosan meghatározzák a két ország kizárólagos gazdasági övezetét (EEZ). Továbbá a barbadosi halászok egy korlátozott mennyiségű hozzáférést kapnak a trinidad és tobagoi vizek repülőhal halászatára. Végül mind a két fél győzelemnek értékelte a döntést, békés módon oldódott meg a helyzet.

Szerencsére ez a vita nem vált olyan súlyossá, mint a britek és Izland között zajló tőkehal háború, vagy a Kanada és Spanyolország közötti rombuszhal háború, azonban érezhető, hogy milyen feszültségek alakulhatnak ki két nemzet között a halászati jogok kapcsán. Ha egy faj gazdaságilag és kulturálisan is fontos szerepet tölt be egy ország életében, akkor a halászati jogok megvédése egészen messze elmehet. Ez a vita azt is megmutatja, hogy mennyire bonyolult az olyan fajok halászati szabályozása, melyek vándorolnak egyik helyről a másikra. Ahogy az éghajlat egyre jobban változik, a hőmérséklet emelkedik, úgy válnak majd egyre gyakoribbá az ilyen, és ehhez hasonló esetek. 

forrás: http://britishseafishing.co.uk/the-flying-fish-dispute/

A bejegyzés trackback címe:

http://halaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr526716629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Oldfan 2014.09.22. 08:26:35

"A bajok akkor kezdődtek, mikor a repülőhalak megváltoztatták vándorlási útvonalaikat valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhetően, egyre alacsonyabb példányszámban voltak jelen a barbadosi vizeken,..."
A klímaváltás MIATT. A magyarban a pozitív változás "köszönhető" és itt nem erről van szó. Sajnos, mostanság minden következményre ezt a szót alkalmazzák a sajtóban, átgondolás nélkül.
Amúgy nagyon korrekt a cikk. A szerző írja át a kifejezést, ezt a kommentet pedig nyugodtan törölje, ha okafogyottá lett.
További jó munkát!

Toma001 2014.09.22. 11:06:57

Szia!
Egyetértek, javítottam!
üdv,
Toma

Oldfan 2014.09.22. 12:39:45

@Toma001: Üdv!
Még sem törlöd? Ekkora komment ínség nem lehet...:)

Toma001 2014.09.22. 13:04:09

@Oldfan: Miért töröljem? Hozzátartozik az igazsághoz. :)

Oldfan 2014.09.22. 14:10:39

Mert ha átírtad a kifejezést, onnantól valójában nincs szükség arra a kommentárra, lévén, hogy mindössze egy stilisztikai változtatást javasoltam és nem a tartalomra vonatkozó hozzászólás volt. Persze, ahogy jónak látod.

Netuddki. 2014.09.22. 14:29:42

Klímaváltozás? Ja, minden repülőhalat kihalásztak, a maradék meg elmenekült...

zuulululu 2014.10.05. 19:38:16

Az igazi győzelem az lett volna, ha a barbadosi halászok nem mehetnek be a Tobago vizeire, igy halászni sem tudtak volna tovább. Tobagot meg nem érdekli a hal.