2014. aug 26.

Kvótacsökkentéssel büntetik a túlhalászó nemzeteket

írta: Toma001
Kvótacsökkentéssel büntetik a túlhalászó nemzeteket

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 10 tagállamnak csökkenteni fogja a kvótáját, mivel 2013-ban túlhalásztak bizonyos halállományokat. A csökkentett kvóták ugyanazokra az állományokra fognak vonatkozni, amelyeket korábban túlhalásztak. Közéjük tartoznak a foltos tőkehal-, a hering- és makrélaállományok is.

European_Union_Exclusive_Economic_Zones.PNG

„Ha komolyan akarjuk venni a túlhalászat elleni küzdelmünket, akkor be kell tartanunk a szabályokat, és ezek közé tartozik a kiszabott kvóták tisztelete is.” – nyilatkozta Maria Damanaki, az EU halászati biztosa.

A kvótacsökkentés az alábbi országokat érinti: Dánia, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Belgium, Hollandia és Írország. Azokban az esetekben, amelyeknél az adott halállomány már kihalászásra került idén, ott a kvótacsökkentést egy másik állományra szabják ki. Szám szerint 22%-kal foghatnak idén kevesebbet az adott állományokból a tavalyi adatokhoz képest.

Az európai vizek a leginkább túlhalászott vizek közé tartozik a világon. Becslések szerint a kereskedelmi halállományok mintegy 75%-a túl van halászva a globális 25%-hoz képest. A tavaly májusban életbe lépett új Közös Halászati Politika célja, hogy 2020-ra ismét helyreálljanak az állományok az európai vizeken, vagyis mintegy 15 millió tonnával több hal úszkáljon ezekben a vizekben.

Szólj hozzá

eu kvóta túlhalászat damanaki