2014. jún 17.

Angolosan távozna a japán angolna?

írta: Toma001
Angolosan távozna a japán angolna?

A Természetvédelmi Világunió (IUCN) a múlt héten úgy határozott, hogy a japán angolnát (anguilla japonica) a veszélyeztetett fajok kategóriájába sorolja. A döntés azonban nem jelenti azt, hogy a japán angolna fogyasztása és zsákmányolása be lenne tiltva, mivel a civil szervezet döntése nem hordoz kötelező erejű jogi következményt.

Mindezen döntés így is erősen befolyásolni fogja a piacot, mivel remélhetőleg az IUCN határozatát követően hamarosan a Washingtoni Egyezménybe is bekerül, mely már törvényileg tiltaná a nemzetközi kereskedelmét.

20120811_ASP002_0.jpg

A legtöbb japán kereskedő és étterem már most reagált a döntésre, és a jövőben jelentős áremelkedésre lehet számítani a japán angolna kapcsán, mivel az IUCN döntése egy intő jel arra, hogy a hal állományai nagy veszélyben vannak. A „veszélyeztetett” besorolás azt jelenti, hogy már a közeljövőben nagy esélye van annak, hogy a faj kipusztuljon. (Igazából az árak emelkedése már a csökkenő fogások miatt megkezdődtek, az IUCN számára is ez volt az egyik fontos jel, hogy valószínűleg az állományai nagy bajban vannak.)

A japán angolna populációjának drasztikus csökkenésének fő okozói a túlhalászata, élőhelyeinek elvesztése, vándorlási akadályok megjelenése, szennyezések és az óceáni áramlatok megváltozása.

Japánban bevett szokás az, hogy már a fiatalabb példányokat befogják, és halfarmokon hizlalják fel fogyasztható méretre. Ilyen halfarmok már a XIX. század végén megjelentek Tokió környékén, melyhez bő egy évszázaddal később Kína és Tajvan is csatlakozott. Manapság már a 130ezer tonnát is eléri a halfarmok éves előállítása.

Egyes  éttermek Japánban már most úgy határoztak, hogy a magas árak miatt leveszik a menüről a japán angolnát, míg bizonyos kereskedelmi vállalatok áttértek az európai angolna behozatalára. Sajnos azonban az európai angolna populációi is nagy veszélyben vannak, legtöbb esetben a fiatal korban levő, ún. üvegangolnák zsákmányolása zajlik, melyek szintén a hizlaldákban végzik be sorsukat. A világ minden táján töretlen küzdelem folyik az európai angolna mesterséges szaporításának sikeréért, azonban még a mai csúcstechnológiás világban is egyelőre megoldhatatlan feladatnak tűnik.

Szólj hozzá

japán angolna iucn