Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2013. jan 26.

A világ legértékesebb teteme

írta: Toma001
A világ legértékesebb teteme

Közel 400 millió forintot fizetni egy halért? Pontosabban közel 400 millió forintot fizetni egy döglött halért. Ennyiért vásárolta meg ugyanis Kiyoshi Kimura, a Sushi-Zanmai étteremlánc tulajdonosa azt a 222 kilós kékúszójú tonhalat, mely a Tsukijin halpiacon került árverésre. Ez valóban tetemes összeg egy tetemért. Büszkék is a vásárlásra az újdonsült tulajok, olyan önelégült mosoly feszül az arcukon, mint akik II. Ramszesz fáraó győztes kombójának képeit kaparták ki a sorsjegyen. Előttük pedig ott fekszik ez a tetem, mint egy letűnt korok utolsó fáraójának balzsamozott teste. A vizek uralkodója azonban a balzsam helyett csak wasabi szószban fog csillogni. Nem ő az egyetlen foglyul ejtett uralkodó, a szigetország hűtőkamrái ...

Tovább Szólj hozzá

japán tonhal

2013. jan 25.

A rombuszhal-háború története, I. rész

írta: Toma001
A rombuszhal-háború története, I. rész

1995. március 9-én a Kanadai Halászati Osztály egyik hajója, a Cape Roger tüzet nyitott és lefoglalta az Estai nevű spanyol vontatóhálós hajót, mely illegálisan halászott rombuszhalra. Ez az esemény az egész világ figyelmét felkeltette, mivel ez nem volt olyan „kanadaias.” A spanyolok válaszul a Grand Banks-hez küldték egyik haditengerészeti hajójukat, hogy megvédje a többi ott halászó hajóit. A rombuszhal-háború elkezdődött. Spanyolország és Kanada heteken át viaskodott, mindegyik fél magának adott igazat, és a másikat vélte hibásnak. De kinek is volt valójában igaza? A válasz valahol a nemzetközi törvények és megállapodások között lapul.

turbot war.gif

De visszamenve a történelembe, a Grand Banks nagyon fontos halászati terület már ...

Tovább Szólj hozzá

usa eu kanada rombuszhal

2013. jan 24.

Hogy mindig legyen friss tőkehal

írta: Toma001
Hogy mindig legyen friss tőkehal

Az akvakultúra általában olyan haltenyésztési rendszer, ahol szaporítják, felnevelik, majd később levágják (de érdekes kifejezés ez hal esetében) és feldolgozzák a halat. Vannak azonban olyan akvakultúrás rendszerek is, ahol szaporítás nem történik, magyarán csak a vadon befogott példányokat hizlalják fel. Ezt azon fajok esetében használják, melyeket fogságban nem tudnak szaporítani. A két legismertebb ilyen faj a tonhal és az angolna. Van azonban olyan akvakultúrás rendszer is, ahol még a hizlalás rész is nagyjából kimarad. Ezt szleng nyelven csak „halfrissentartónak” nevezném, és a leggyakoribb esetben a közönséges tőkehal (gadus morhua) esetében találkozunk vele.

cod cba.jpg

Ezekre a rendszerekre legfőképpen azért van szükség, mert a ...

Tovább Szólj hozzá

tőkehal akvakultúra

2013. jan 22.

Hugh sem ajánlja már a makréla széleskörű fogyasztását

írta: Toma001
Hugh sem ajánlja már a makréla széleskörű fogyasztását

Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage híres szakácsa, akinek halas küzdelmét megismerhettük az „ Én a halakkal vagyok ” című Spektrum által vetített sorozatból, vagy innen blogról akár , kénytelen volt megváltoztatni a kampányának egy részét. Eddig ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszerű brit fish and chips gyorskajánál közönséges tőkehal helyett használjanak inkább makrélát. Most azonban visszavonta ezt a tanácsát.

Hugh-Fearnley-Whittingsta-007.jpg

A döntés oka az volt, hogy az Izland, Norvégia, Feröer-szigetek, és az EU között kialakuló „makrélaháború” veszélybe sodorta az állományok fenntartható halászatát. A brit Marine Conservation Society (MCS), mely szervezet a fogyasztóknak készít útmutatót arról , hogy mely fajokat érdemes ...

Tovább Szólj hozzá

hugh makréla

süti beállítások módosítása