Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2013. aug 30.

Jön az első Fonyódi Harcsafesztivál!

írta: Toma001
Jön az első Fonyódi Harcsafesztivál!

A legtöbben Magyarországon ódzkodnak a hazai édesvízi halak fogyasztásától, legfőképpen a hazai piacot uralta ponttyal szemben vannak fenntartásai az embereknek. Emiatt a vásárlók szívesebben választják a tengeri fajokat, pedig az itthoni vizekben is találhatóak olyan fajok, melyek ízélménye nagyon közel el a tengeri rokonaikéhoz. Egyik ilyen halunk a harcsa. Ha még nem kóstoltad, akkor most lehetőség nyílik, hogy a legfrissebb forrásból juss hozzá!

Idén ugyanis első alkalommal kerül megrendezésre a Fonyódi Harcsafesztivál szeptember 6 és 8 között a fonyódi halastavaknál, ahol aztán minden lesz, ami harcsával kapcsolatos! A szervezők egy hagyományteremtő eseménynek szánják a fesztivált, ahol lehetőség nyílik harcsából készült ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál harcsa

2013. aug 28.

Tiltakozzunk a japán delfinmészárlás ellen!

írta: Toma001
Tiltakozzunk a japán delfinmészárlás ellen!

Idén szeptember elsején ismét a japán nagykövetségek elé vonulnak világszerte az emberek, hogy sikerüljön végre meggyőzni Japánt, hogy vessen véget a kegyetlen és értelmetlen delfinmészárlásoknak!

Mindenkit várunk Budapesten is a Japán nagykövetség elé!
Helyszín: Budapest XII. Zalai u. 7.

Időpont: 2013. szeptember 1, 11 óra

Az esemény Facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/173532642819145/

A Facebookon az alábbi leírás olvasható az eseményről:

A horrorisztikus taijii delfinmészárlás halott és rabszolgává igázott áldozataira emlékezve tiltakozunk a 2013. szeptember 1. és 2014. február 28. között tervezett, szégyenletes delfinmészárlás és a hozzá kapcsolódó delfinrabszolgatartó-ipará g ellen, amiknek semmi ...

Tovább Szólj hozzá

japán delfin

2013. aug 27.

Holnaptól nem jön több hering és makréla az EU-ba a Feröer-szigetekről a fenntarthatatlan halászata miatt

írta: Toma001
Holnaptól nem jön több hering és makréla az EU-ba a Feröer-szigetekről a fenntarthatatlan halászata miatt

Megszületett a döntés, amire a brit halászok már nagyon régóta vártak: az Európai Unió kereskedelmi szankciókat szabott ki a Feröer-szigetekkel szemben, amiért fenntarthatatlan módon halászták a makréla és heringállományaikat. Augusztus 28-ától az EU megszünteti a Feröer-szigetektől érkező hering- és makrélaimportot, és minden olyan hajótól szintén megvonja a vásárlást, mely részt vett ezen állományok halászatában.  

Herring1.jpg

Korábban már többször írtam róla , hogy az Európai Unió, a Feröer-szigetek és Izland között egyfajta jogi háború alakult ki a heringek és makrélák halászata kapcsán, ugyanis a klímaváltozás miatt az állományok a szigetországok partjaihoz vándoroltak, ezért ők öncélúan megemelték (egyes esetekben ...

Tovább Szólj hozzá

eu hering makréla feröer

2013. aug 20.

Nem ma kezdődött a halállományok hanyatlása

írta: Toma001
Nem ma kezdődött a halállományok hanyatlása

Nagy-Britanniában a halászati adatok rögzítése csak 1886-ban kezdődött meg, nagyjából az időben, amikor az intenzív ipari halászat világszerte terjedni kezdett. De vajon már korábban is lehetett jelentősebb hatása a halászatnak a halállományokra? Erre a kérdésre kereste a választ a Significance magazin.

Dr. Ruth H. Thurstan, az Amerikai Statisztikai Egyesület munkatársa segítette az összeállítást, aki 1860 és 1880 között halászokkal készített interjúkat dolgozott fel. Az interjúk azt tükrözték vissza, hogy a part közeli tengeri élővilág már az 1886-os halászati statisztikák készítése előtt is jelentős változáson esett át a halászat következtében.

Már az 1880-as években több vontatóhálós halász felszólította a ...

Tovább Szólj hozzá

brit vontatóháló

2013. aug 18.

Zátonyra futhat a halászhajó és a diplomáciai kapcsolat is

írta: Toma001
Zátonyra futhat a halászhajó és a diplomáciai kapcsolat is

Spanyol halászhajók gyűltek ma össze Gibraltár partjainál, tiltakozva a gibraltári kormány által kialakított mesterséges zátony ellen, mely szerintük korlátozza a spanyol halászok tevékenységét. Több tucatnyi halászhajót várnak a nap végére Campo de Gibraltar partjaihoz a brit határhoz közel.

gibraltar.jpg

A gibraltári kormány betontömböket helyezett el a tenger fenekére mesterséges zátony kialakítása céljából, mely szerintük elengedhetetlen egyes halállományok megőrzése érdekében. A spanyolok szerint azonban ezek csak arra szolgálnak, hogy akadályozzák a halászhajóikat.

Az egész diplomáciai mizéria Spanyolország és Nagy-Britannia között azzal kezdődött, hogy a spanyolok bejelentették, hogy minden egyes járműnek 50 fontnyi ...

Tovább Szólj hozzá

brit spanyol

2013. aug 11.

A visszadobott hal is számít

írta: Toma001
A visszadobott hal is számít

A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES), mely szervezet tudományos javaslatait veszi alapul az Európai Bizottság, úgy határozott, hogy a jövőben a javasolt kvótamennyiségek meghatározásánál nem a partra vitt mennyiséget fogja figyelembe venni, hanem a teljes fogást, beleértve azt a mennyiséget is, amely visszadobásra kerül. Ez a változtatás sokkal jobban reflektál a valós helyzetre, reálisabban kezeli a halállományokat.

ices-logo.gif

Paol Degnbol, az ICES tanácsadó programjának vezetője elmondta, hogy biológiai különbségek vannak a között, hogy a halászati gazdálkodás a partra vitt fogáson vagy a teljes kifogott mennyiségen alapul e. A legtöbb esetben a halak ugyanis nem élik túl a fogási procedúrát, függetlenül attól, hogy partra viszik ...

Tovább Szólj hozzá

kvóta ices

2013. aug 10.

Csökkentett kvótákkal büntetik a túlhalászókat

írta: Toma001
Csökkentett kvótákkal büntetik a túlhalászókat

Az Európai Bizottság augusztus 8-án bejelentette, hogy csökkenteni fogja azon tagállamok halászati kvótáját, melyek 2012-ben túllépték a megszabottakat.

fao fish.jpg

Marina Damanaki, az EU halászati biztosa nyilatkozta: „Amikor az újonnan megreformált Közös Halászati Politika megvalósításán dolgozunk, ilyenkor az egyik legfontosabb célunk az, hogy biztosítsuk a szabályok szigorú betartatását és végrehajtását. Megfigyelhető, hogy a tavalyi évhez képest csökkent a túlhalászat mértéke, és ezt a tendenciát szeretnénk hosszú távon fenntartani. Mindez a folyamatos ellenőrzési intézkedéseinknek köszönhető, mely kiemelkedően fontos a túlhalászat megszüntetése érdekében, biztosítva ezzel a halállományok hosszú távú fennmaradását.”

...

Tovább Szólj hozzá

eu damanaki

süti beállítások módosítása