2013. sze 08.

A szállítócégek tilalma megrázta Hong Kong cápauszony importját!

írta: Toma001
A szállítócégek tilalma megrázta Hong Kong cápauszony importját!

A cápauszonyok Hong Kongba érkező importja mintegy 30%-al zuhant, miután mintegy 60 civil szervezet, köztük a Greenpeace, a Sea Shepherd és a Humane Society elkezdett kampányolni a légi- és tengeri szállítócégeknél, hogy ne szállítsanak cápauszonyt Hong Kongba. Ha még hozzáteszem mindazt, hogy a világ cápauszony szállítmányának közel 50%-a Hong Kongba kerül értékesítésre, akkor láthatjuk, hogy ez hatalmas siker a cápák védelme terén!

111122041349-hk-shark-fin-prep-horizontal-gallery.jpg

Természetesen a Hong Kongi Tengeri Termékeket Forgalmazók Egyesülete előjött a szokásos demagóg érveléssel, hivatkozva arra, hogy a környezetvédő szervezetek kampánya miatt most mennyi halász fogja elveszíteni a munkáját. Ricky Leung Lak-kee, a szervezet elnöke elmondta, hogy „ők mindig védik a cápákat, de soha nem gondolnak a szegény emberek megélhetésére.”

Két hatalmas légi-szállítócég a Qantas és az Air New Zealand azonnal reagált a Greenpeace, a Sea Shepherd és a Humane Society nyílt levelére, és teljes cápauszony-szállítási tilalmat rendeltek el. A Cathay Pacific nevű vállalat pedig bejelentette, hogy csak fenntartható forrásból származó cápauszonyt fog szállítani. Sőt az arab Emirates légitársaság is betiltotta szállítást!

A Korean Air korábban csak olyan cápák uszonyának a szállítását nem vállalta, melyek a Washingtoni Egyezmény szerint veszélyeztetettnek minősülnek, azonban a kampány nyomására beszüntették a teljes cápauszony szállítást!

Ricky Leung Lak-kee is nyilatkozta, hogy 20-30% csökkent az import, de ennek oka nem csak a tilalmak, hanem Hong Kong és Kína csökkenő gazdasági teljesítménye, mely miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak ezt a luxuscikket.

Mr. Leung Lak-kee következő kijelentése azonban már gyermeteg naivitásra vall: „Nézzetek rá a térképre, és észrevehetitek, hogy milyen nagy az óceán is valójában. Ott vannak a cápák mindenütt. A cápák soha nem fognak kipusztulni.”

És így folytatta: „Sok ember tisztában van vele, hogy a zöldek kissé eltorzítják a helyzetet. Ők ismerik a valóságot, és ugyanúgy esznek tovább cápauszonyt.”

Alex Hofford, a MyOcean nevű szervezet ügyvezető igazgatója és a cápauszony-ellenes kampány vezetője elmondta, hogy a kampány folytatódni fog, mivel látványos sikereket értek el a cápauszony-kereskedelem terén.

 

 

Szólj hozzá

hong kong cápauszony