2013. feb 25.

Az LMP üzenete Fazekas Sándornak

írta: Toma001
Az LMP üzenete Fazekas Sándornak

Európában is támogassa a haltenyésztőket a magyar kormány!

Az LMP arra bíztatja Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy az Európa Tanács soron következő ülésein támogassa a februári parlamenti plenáris szavazáson jelentős többséggel elfogadott Közös Halászati Politika átfogó reformját.

A reform nem csupán a tengeri túlhalászat sürgető globális környezeti problémájára ad zöld válaszokat, de közvetlen hatással lesz a hazai haltenyésztés alakulására is. Magyarországnak elemi érdeke, hogy az új szabályozás révén kiemelt támogatást kapjon az ország egyetlen növekvő mezőgazdasági ágazata, az akvakultúra fejlesztése.

Az új Európai Tengerügyi és Halászati Alap kiemelt helyen támogatja a fenntartható akvakultúrát, melyben jelentős szerepe van a hazai extenzív pontytenyésztés növelésének. Az extenzív vagy kombinált haltenyésztés munkalehetőségeket biztosíthat az olyan térségekben, ahol a szakképzetlen munkaerők számára más lehetőség nem áll rendelkezésre. Megfelelő beruházás mellett lehetőséget kapnánk a jelenlegi pontytermelés megduplázására.

Az új halászati alap megszüntetné a modernizációs és leselejtezési támogatásokkal való visszaéléseket, mely során egyes halászhajók először felvették a támogatást modernizációra, majd nem sokra rá – a leselejtezési támogatás keretében belül – leselejtezték hajójukat.

Budapest, 2013. február 23.

Csiba Katalin és Heltai László

 az LMP szóvivői

http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38731/europaban-is-tamogassa-a-haltenyesztoket-a-magyar-kormany/

Szólj hozzá

eu akvakultúra khp etha