Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. dec 23.

Mégis itt a világvége: Szabad az út a génmódosított lazac számára

írta: Toma001
Mégis itt a világvége: Szabad az út a génmódosított lazac számára

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség (FDA) egy speciális ajándékot hozott nekünk: a genetikailag módosított lazacot, mely kétszer olyan gyorsan nő, mint a természetes társa.

Részlet az USA Today december 21-i számából:

„A Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség pénteken nyilvánosságra hozta az AquaAdvantage lazac (egy gyorsan növő hal, melyről évek óta heves vita folyik az ügynökségen belül is)  környezeti vizsgálatát. A dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy a hal nem okoz jelentősebb környezeti hatást az Egyesült Államokban. Az ügynökségen dolgozók hozzátették, hogy a hal nem valószínű, hogy károsítaná a természetes lazacpopulációkat, mely a környezetvédelmi aktivisták egyik fő aggálya. Szakértők ...

Tovább Szólj hozzá

2012. dec 21.

A politika ismét felülírta a tudományt

írta: Toma001
A politika ismét felülírta a tudományt

Az európai halászati miniszterek örvendve fejezték be a tanácsülést, mivel a halászati kvóták meghatározása közelebb került a fenntartható szinthez, habár majdnem minden fajnál figyelmen kívül hagyták a tudományos javaslatokat. Sok faj esetében csökkentették a kifogható mennyiségeket, de a környezetvédők szerint a legtöbb esetben a csökkentés túl kis mértékű volt.

A leglelkesebben talán a brit kormány üdvözölte a döntést: „az európai halászati miniszterek döntése egyaránt kedvező a tengerek egészségének megőrzése szempontjából, és a brit halászati iparnak is.” Richard Benyon, a brit halászati miniszter mondta: „Mindig úgy megyek be az ilyen ülésekre, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a kvóták meghatározásánál ...

Tovább Szólj hozzá

eu kvóta

2012. dec 19.

A Bizottság interjúja Pierre-Yves Cousteau-val, Damanaki új tanácsadójával

írta: Toma001
A Bizottság interjúja Pierre-Yves Cousteau-val, Damanaki új tanácsadójával

Maria Damanaki, az Európai Unió halászati és tengerügyi biztosa a mai napon nevezte ki tanácsadójának Pierre-Yves Cousteau-t, a híres Jacues Cousteau fiát. Pierre-Yves a Cousteau Divers elnevezésű szervezet elnöke, mely szervezet fő célja a tengeri környezet megőrzése. A Bizottság vele készített interjút:

- Pierre-Yves, tanácsadói kinevezésed után gondolom feltűnt, hogy Maria Damanaki egyik legfőbb célja a fenntarthatóság. Milyen fajta fenntarthatósági tanácsokkal fogsz szolgálni számára a jövőben?

- Büszkeség számomra, hogy Maria Damanaki biztos asszony tanácsadója lehetek. Számomra az egyik legfontosabb terület a védett tengeri területek kialakítása, mely a leghatékonyabb megoldás a halászat globális összeomlásának ...

Tovább Szólj hozzá

bizottság cousteau damanaki

2012. dec 18.

Lesz itt még halászati reform!

írta: Toma001
Lesz itt még halászati reform!

18 hónapos tárgyalási szakasz zárult le a mai napon, mikor is az Európai Parlament halászati bizottsága szavazott a Közös Halászati Politika alapvető szabályozásáról. Szerencsére úgy tűnik, hogy a képviselők valóban egy igazi halászati reformot szeretnének megvalósítani az európai vizeken, és azon európai uniós hajók számára, melyek távoli vizeken halásznak. A képviselők úgy látják, hogy fontosabb a tengerek hosszú távú fennmaradása, mint az ipar rövidtávú haszonérdekeit kiszolgálni.

Isabella-Lovin.jpg

Mintegy három órán keresztül zajlott a szavazás a szociáldemokrata képviselő, Ulrike Rodust által összeállított anyagról, mely mintegy 2500 módosítót tartalmazott. Pár fontos, és üdvözlendő módosító:

- 2015-től a kvótákat a ...

Tovább Szólj hozzá

eu visszadobás msy

süti beállítások módosítása