Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. nov 24.

Kis halászok találkozója nagy ötletekkel

írta: Toma001
Kis halászok találkozója nagy ötletekkel

Aki követi a Közös Halászati Politika reformfolyamatát, az tisztában lehet azzal, hogy egyes országok vezetői milyen irányba szeretnék terelni az egész Európai Unióra kiterjedő halászati szabályozás irányát. Tudjuk jól, hogy a spanyolok az egyik legnagyobb gátja a környezetvédelmi intézkedések bevezetésének, mint amilyen például a „legnagyobb fenntartható hozam” elve, vagy a visszadobás tiltásának kérdése. Tudjuk, hogy a tengerrel nem rendelkező országok az akvakultúra számára szeretnének több támogatást, míg az ipari halászflottákat felvonultató nemzetek a hajóikat szeretnék korszerűsíteni a halászati alapból. Igazán azt nem tudjuk, hogy mit szeretnének maguk, a kis halászok.

A Greenpeace ezért nemrég úgy határozott, ...

Tovább Szólj hozzá

eu kis halász

2012. nov 22.

Az uszonynak a cápán a helye!

írta: Toma001
Az uszonynak a cápán a helye!

A mai napon az Európai Parlament 566 igen szavazattal megszavazta a 2003as cápauszony-leválasztás tilalmáról szóló törvény 4. cikkelyének eltörlését. A cikkely ugyanis lehetőséget adott egyes hajóknak (főleg spanyol és portugál), hogy sérülésveszélyre hivatkozva kapjanak speciális engedélyt a cápauszony leválasztására a cápatestről. A 2003as szabályozás szerint ugyanis a hajón található cápauszony aránya nem haladhatja meg a hajón levő cápatestek súlyának az 5%-át. A speciális engedély azonban lehetővé tette az uszonyok külön tárolását, mely sok esetben olyan visszaélésekre adott lehetőséget, hogy a levágott uszonyokat kipakolták a kikötőben, aztán mentek vissza a tengerre folytatni a tevékenységet.

A módosító ...

Tovább Szólj hozzá

cápuszony

2012. nov 20.

Örül a tonhal, szomorú a cápa

írta: Toma001
Örül a tonhal, szomorú a cápa

Az idei évben a marokkói Agadir városában ültek össze az Atlanti Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) képviselői, hogy meghatározzák a következő évben kifogható atlanti kékúszójú tonhalak mennyiségét. A környezetvédők nagy-nagy örömére a bizottság figyelembe vette a tudományos javaslatokat. A következő évre 13500 tonna atlanti kékúszójú tonhal zsákmányolását engedélyezik az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren.

Bluefin-Tuna-ICCAT-11-29-2010.jpg

A WWF és a Pew Environment Group megfigyelői arról számoltak be, hogy örömmel és megkönnyebbüléssel töltötte el őket, hogy a bizottság nem engedett az ipari lobbi nyomásának. Az idei évre kijelölt 12900 tonna ...

Tovább Szólj hozzá

tonhal ICCAT

2012. nov 19.

Madárijesztőt a halászoknak!

írta: Toma001
Madárijesztőt a halászoknak!

Az Európai Bizottság elfogadta azt az akciótervet, mely a vízmadarak halászhálóba gabalyodását igyekezne csökkenteni. Kutatási bizonyítékok igazolják, hogy nagy számban esnek vízimadarak a halászhálók áldozatává, beleértve olyan fajokat, mint az albatroszok, viharmadarak, vészmadarak, alkák, kacsák és búvármadarak. Az eddigi intézkedések nem bizonyultak hatékonynak arra irányulva, hogy a vízmadarak védelme érdekében csökkentsék a hálóba gabalyodásukat.

seabird.jpg

Az új akcióterv olyan intézkedéseket dolgoz ki, mely a lehető legalacsonyabb szintre igyekszik csökkenteni a vízimadarak nem kívánt mellékfogását. A tervezet fő fókusza a horogsoros ...

Tovább Szólj hozzá

eu vízimadár

süti beállítások módosítása