Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. okt 14.

Az USA leghalászottabb éve volt a 2011-es az elmúlt 20 évben

írta: Toma001
Az USA leghalászottabb éve volt a 2011-es az elmúlt 20 évben

2011-ben az Egyesült Államok halfogása a 90es évek óta a legmagasabb értéket érte el mind mennyiségben, mind összértékben. Azonban az ország még így is erőteljesen függ az importtól. 2011-ben az ország kereskedelmi halászata 4,5 millió tonna halat zsákmányolt mintegy 5,3milliárd dollár összértékben. A 2010-es adatokhoz képest ez 23%-os növekedést jelent mennyiségben, és 17%-os növekedést összértékben.

menhaden_boats.jpg

Az Egyesült Államok célja azonban az, hogy minél inkább önellátóak legyenek, minél kevésbé függjenek az importtól, ezért az ipar növekedését tűzték ki célul, kifejezetten az akvakultúra területén. A növekvő számok ellenére is az ...

Tovább Szólj hozzá

usa

2012. okt 13.

Ha megdobnak kővel,...akkor az könnyen lehet, hogy egy francia halász volt

írta: Toma001
Ha megdobnak kővel,...akkor az könnyen lehet, hogy egy francia halász volt

Brit halászok kagylóra halásztak Le Havre nyugati vizeinél, amikor kövekkel támadtak rájuk. Francia csónakokról érte a támadás őket, ezen a területen egyre nagyobb a küzdelem az erőforrásokért a szigorúbb kvótaszabályozásoknak és a csökkenő állományoknak köszönhetően.

scallop-top-pic.jpg

Le Havre nyugati vizei gazdag halászterületnek számítanak, ezért akarták a franciák megakadályozni, hogy itt tevékenykedjenek. A megtámadott halászok a brit parti őrséget hívták segítségül, akik közölték velük, hogy egy francia rendvédelmi hajó már útnak indult. Amikor a hatóságok megérkeztek, a halászok elmondása szerint nem avatkoztak közbe, ...

Tovább Szólj hozzá

brit kagyló

2012. okt 12.

Volendam eltűnő angolnái

írta: Toma001
Volendam eltűnő angolnái

Ahogy a nap lenyugszik Iljsselmeer csendes vizei felett, a turisták tömege szállja meg az éttermeket, hogy a helyi specialitást fogyasszák. Volendam kisvárosa hírnevét a finom és olajos húsú angolnának köszönheti.

Jaap Bond, 61 éves halász emlékszik még azokra az időkre, amikor még bőséggel volt itt angolna. „Tele volt itt angolnával a víz.” – meséli. „Jobb napokon akár egy tonnát is lehetett fogni naponta.” Jaap Bond élete során szemtanúja volt annak, ahogy a bőséges mennyiségű angolna szinte teljesen eltűnt Volendam vizeiből. Az angolnák védelme érdekében a holland kormány már csak 4 hónapban engedélyezi a halászatát. „A kisebb példányú angolnákat már Spanyolországnál és Franciaországnál kifogják, vagy éppen az ...

Tovább Szólj hozzá

angolna

2012. okt 11.

A cápákat is elérte az olajláz

írta: Toma001
A cápákat is elérte az olajláz

Az Oceana tengervédelmi szervezet felkereste az Európai Bizottságot, hogy módosítsák az EU-s szabályozást, ugyanis a jelenlegi törvények szerint a cápa májából készült olaj behozható az európai piacra, pedig a nagy részük illegálisan zsákmányolt mélytengeri cápákból származik.

Shark_Liver_Oil.jpg

Ezekben a hónapokban olyan hajók kezdtek bele mélytengeri cápahalászatba a Csendes- és az Atlanti-óceánon, melyek a nemzetközi feketelistán vannak a korábbi illegális tevékenységeik miatt. Habár az uniós törvények tiltják az illegális fogások európai piacra történő behozatalát, viszont a cápamájolaj egy kiskapu a rendszerben, erre ugyanis nem vonatkozik.

...

Tovább Szólj hozzá

cápa

2012. okt 10.

Bálnaszalámit foglaltak le Új-Zélandon

írta: Toma001
Bálnaszalámit foglaltak le Új-Zélandon

Bálnahúsból készült szalámit foglaltak le az aucklandi repülőtéren Új-Zélandon október 4-én. A szalámit két turistánál találták, akik Norvégiában vásárolták szuvenírként.

Smoked whale meat.jpg

Az egészségügyi hivatalok szerint a hús okozhat különböző betegségeket a bennük felhalmozódott nehézfémek miatt, másrészt a veszélyeztetett fajok kereskedelmét tiltó Washingtoni Egyezmény (CITES) szerint a nemzetközi védelem alatt álló fajok bármely testrészét tilos az adott országból kivinni.

A Whale and Dolphin Conservation (WDC) elnevezésű bálna és delfinvédő szervezet és az Állatjóléti Intézet 2011-es vizsgálata során ...

Tovább Szólj hozzá

norvégia bálna

2012. okt 09.

Az ártatlanság vélelme pedig a cápáknak is kijárna

írta: Toma001
Az ártatlanság vélelme pedig a cápáknak is kijárna

Az ausztráliai hatóságok az utóbbi időben többször előforduló halálos kimenetelű cápatámadások nyomására jóváhagyta az a tervet, mely engedélyezi azon cápák megölését, amelyek túl közel kerülnek a fürdőzőkhöz. A tervet a nyugat-ausztráliai állami vezető, Colin Barnett jelentette be, amely eléggé kiverte a biztosítékot a környezetvédőknél, eddig ugyanis csak a bekövetkezett támadás után lehetett a cápákat megölni.

„Mi mindig is a fürdőzők életét és biztonságát tartottuk elsődlegesnek a cápákkal szemben.” – nyilatkozta Barnett az ABC rádiónak. „Végül is ez csak egy hal, ezt tartsuk észben." Barnett, az állami halászati miniszterrel, Norman Moore-ral közösen bejelentett egy módosítást, mely annak a 6,85 ...

Tovább Szólj hozzá

ausztrália cápa

süti beállítások módosítása