Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. aug 11.

"...mint egy halnak egy biciklire."

írta: Toma001
"...mint egy halnak egy biciklire."

Hát úgy tűnik, hogy a nagy vontatóhálós hajók nem csak Afrika partjainál nem szívesen látott vendégek. Több ausztrál szervezet és civil ember fog ma össze, hogy kifejezze: a Margiris hajónak semmi keresnivalója az ausztrál vizeken. A Margiris a világ második legnagyobb vontatóhálós hajója a maga 142 méteres hosszával, és a 9499 tonnás tömegével. Kétszer olyan nagy, mint a legnagyobb vontatóhálós hajó, amely valaha ausztrál vizeken tevékenykedett.  Ő valóban egy úszó gyár, egy nap akár 250 tonna halat is képes zsákmányolni, és 6200 tonna halat is tud tárolni egyszerre. Ez a hajó nem csak a halállományokat, hanem a helyi halászok megélhetését is veszélyezteti.

Margiris-high-res.jpg

A holland tulajdonban levő hajó most közösen dolgozik a ...

Tovább Szólj hozzá

ausztrália vontatóháló

2012. aug 10.

Bárányhimlős? Kezelje ördögrája-kopoltyúval! Na jó, inkább ne.

írta: Toma001
Bárányhimlős? Kezelje ördögrája-kopoltyúval! Na jó, inkább ne.

Szegény halat még a hínár is húzza. Vagy mondhatnám: rájára rúd. Nem elég, hogy szegény ördögrája bőréből csizmát készítenek , most még újabb sorscsapás is sújtja.

Az elmúlt tíz évben jelentősen megnőtt a kereslet az ördögráják kopoltyúja iránt, mivel Kínában tradicionális gyógyszerként tartják számon. Azonban kutatók egy csoportja megállapította, hogy nincs a történelemben semmi utalás arra, hogy valaha is használták volna gyógyszerként az ördögrája kopoltyúját.

peng_yu_sai-bowl.jpg

A kínai piacon elég borsos árat kérnek el érte, egészen 500 dollárig is felmegy a kilónkénti ára. A piacon csak „peng yu ...

Tovább Szólj hozzá

rája

2012. aug 09.

A Hal-adás első szülinapjára

írta: Toma001
A Hal-adás első szülinapjára

A magadban tartott tudás önzőség. Ez volt az a gondolat, miután úgy határoztam, hogy megosztom a népekkel a napi több tíz oldal halászati anyag átnyálazása közben összegyűlő tapasztalataimat. Hát belevágtam. Nagyjából ötszázhuszonötezer-hatszáz perccel ezelőtt.

Igazából az előzetes elvárásaim a realitások talaján álltak. Tudtam már akkor is, mikor elkezdtem, és tudom most is, hogy nem ez az a téma, amit ha reggel felkelek, a kávéfőző kotyogása közben elolvasom, hogy Szenegál partjainál a csúnyarossz spanyolok már megint több halat fogtak a kelleténél, aztán a négyeshatoson már ezt fogom mesélni a közös kapaszkodón csimpaszkodó utastársamnak (bár semmiképp sem szeretném kizárni ennek a lehetőségét, ...

Tovább Szólj hozzá

2012. aug 07.

Aranyérmet a halételekért

írta: Toma001
Aranyérmet a halételekért

A 2012-es londoni olimpiai játékok félidejéhez érve nagyon sok számadattal találkozhattunk. Ki milyen messzire dob, ugrik, milyen gyorsan fut, úszik, bicilizik, hány gólt dob, rúg, fejel et cetera.  Én azonban kiegészíteném még egy számadattal: eleddig az olimpiai rendezvények helyszínein nagyjából 40 tonna tengerből származó ételt fogyasztottak el a nézők, sportolók, riporterek, kocsmárosok, takarítók bla-bla-bla.

fish-chips-olympics-400x400.jpg

Már az olimpiai játékok megkezdése előtt a szervezők ígéretet tettek arra, hogy ez lesz a történelem legzöldebb olimpiája az energiafelhasználástól a szállításon át az élelmiszerellátásig. A halak tekintetében úgy ...

Tovább Szólj hozzá

brit msc

süti beállítások módosítása