Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. jan 21.

Élet a halért

írta: Toma001
Élet a halért

A Ross-tenger a Déli-óceán egy része, az Antarktisz mellett terül el. Nevét felfedezőjéről, James Ross-ról kapta. Zord időjárás jellemzi, mint az Antarktiszt, az ide tévedő hajósnak folyamatos mínusz fokokkal és jéghegyek sokaságával kell szembe néznie. A környékről azt gondolná az ember, hogy itt még a madár sem jár, pedig manapság egyre több halászhajó környékezi meg a tengert.

  insung.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért is jönnek ide a halászok?

A válasz egyszerű: az antarktiszi fogas (Dissostichus mawsoni) nevű halért. A halra egyre nagyobb a kereslet, és a halászok próbálnak annyit fogni, amennyit csak tudnak. Tavaly egy koreai halászhajó a Déli-óceán másik részében tudatosan ...

Tovább Szólj hozzá

baleset antarktisz

2012. jan 20.

Dél-Korea megtalálta a kiskaput a bálnavadászati tilalomban

írta: Toma001
Dél-Korea megtalálta a kiskaput a bálnavadászati tilalomban

Ha valaki követi az interneten a  Sea Shepherd bálnavédő szervezet tevékenységét, vagy nézi őket az Animal Planet-en a Whale wars című sorozatban, az tisztában lehet vele, hogy a japán bálnavadászok hogyan vadásszák le a bálnákat a Déli-Óceánban. Azonban a világon nem csak a Déli-Óceánon, és nem is csak a japánok zsákmányolnak bálnát.

Habár az 1986-os bálnavédelmi törvény szerint tilos a kereskedelmi bálnavadászat, de sajnos a rendszerben maradt pár kiskapu. Ezt használják ki a japánok is, akik kutatási célra hivatkozva évente 900 bálnát zsákmányolnak (vagyishát ennyi a meghatározott kvótájuk, de a Sea Shepherd eredményes akcióinak köszönhetően az utóbbi években ezeket nem sikerült teljesíteniük).

Úgy tűnik ...

Tovább Szólj hozzá

bálna mellékfogás

2012. jan 17.

Filmajánló: The end of the line

írta: Toma001
Filmajánló: The end of the line

Sajnos a halászat nem egy olyan téma, amelyről olyan sok film készülne. Horgászos film rengeteget van, Magyarországon is van kimondott horgász TV csatorna, a PVTV . Viszont még a nyáron bukkantam rá egy nagyon jó filmre, a The end of the line-ra. Tudtommal magyarul nem jelent meg sajnos. Nem összekeverendő a Holtvágány című filmmel, amely angolul szintén ugyanezen a néven fut.

endoftheline.png

Charles Clover újságíró nekifog, hogy kiderítse mily módon kerül az üzletekbe és az éttermekbe a felkínált hal. A film nagyon átfogó, a világ több pontját bejárva mutatja be a túlhalászat módszereit és következményeit. Kezdődik a történet azzal, hogy Kanadában hogyan omlott össze a tőkehal halászat, a jelentős túlhalászat miatt megcsappantak az ...

Tovább Szólj hozzá

film túlhalászat

2012. jan 16.

Na most aztán milyen halat is vettem?

írta: Toma001
Na most aztán milyen halat is vettem?

Az nem csak Magyarországra, vagy a tengerpart nélküli országokra jellemző, hogy egy adott halfajt többféle néven is forgalomba hozzák. Itthon aztán nagyjából mindegy, hogy mi van ráírva, a legtöbb vásárló végigmegy a polcokon, megnézi az árakat, és kiválasztja a legolcsóbbat. Ennek köszönhetően lehet eladni úgy terméket, hogy annyi információ áll rendelkezésre róla, hogy tengeri haltörzs. És szintén ennek köszönhetően vált a pangasius az utóbbi években a legkelendőbb hallá Magyarországon és egész Kelet-Európában.

A másik leggyakoribb faj, amivel a hazai üzletekben találkozni, az a theragra chalcogramma, vagyis az alaszkai tőkehal. Nem meglepő, hiszen a világ fehérhúsú halfogásának több mint a 40%-át ez a hal adja .  Na ezzel ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása