Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. jún 16.

Keresd a jelet, vegyél magy... akarommondani MSC jelölésű halat!

írta: Toma001
Keresd a jelet, vegyél magy... akarommondani MSC jelölésű halat!

A mai fogyasztói társadalomban nem mindegy, hogy az ember milyen terméket vásárol. Sokat hallani a hírekben arról, hogy például Kínában milyen mérgekkel dolgoznak a munkások, milyen alacsony fizetést kapnak a dolgozók stb. De hát az embernek se ideje nincs rá, sem lehetősége, hogy a napi rutinszerű bevásárlás során utánanyomozzon minden egyes termék eredetére. Meg valljuk be, elég hülyén is nézne ki, ha minden sornál azt látnád, hogy emberek ülnek a polcok mellett a földön, laptoppal a kezükben és erősen gugliznak az adott cégről információ után kutakodva.

Erre a célra találták ki a különböző termékjelöléseket. Manapság az egyik legismertebb ilyen jelölés a fair-trade , amely garantálja a vásárló számára, hogy a munkás, ...

Tovább Szólj hozzá

jelölés

2012. jún 14.

Bújj, bújj illegális halász

írta: Toma001
Bújj, bújj illegális halász

Júniusban az emberek általában nyaralni mennek Marokkóba. Sétálni a forróságba, beszerezni pár csecse-becsét a marrakeshi piacról. 13-án azonban egy delegáció kissé vaskosabb csecse-becséért tett utazást Afrikába.

Tavaly decemberben az Európai Unió felfüggesztette a halászati partnerségi megállapodást Marokkóval, főként azért, mert Marokkó illegálisan tartja megszállás alatt Nyugat-Szaharát, és a megállapodás jogait ezekre a területekre is kiterjesztette. Tegnapelőtt egy delegáció az Európai Parlamentből a nyugat-szaharai Dakhla városba érkezett nem hivatalosan, állítólag azért, hogy egy újabb halászati szerződés mellett lobbizzanak.

port-in-ad-dakhla-in-the-1970s.jpg

 

Dakhlai halászok azt állítják, hogy európai halászhajók a felfüggesztett ...

Tovább Szólj hozzá

eu marokkó fpa

2012. jún 13.

"...így legalább tudtuk nézni a focimeccset...", avagy a tegnapi tanácsülés eseményei

írta: Toma001
"...így legalább tudtuk nézni a focimeccset...", avagy a tegnapi tanácsülés eseményei

Kedd reggel. Ébredés, ránézés az órára, konstatálva, hogy el vagyok késve. Rohanok befele az irodába, 9 órára be szerettem volna érni, hogy online tudjam követni a luxemburgi halászati tanácsülést. Bekapcsolom a gépem, mozilla katt, council webpage katt, adás nuku. Ránézve az e-mailjeimre kapom a hírt, hogy ötven Greenpeace aktivista lezárta a luxemburgi tanácsépület bejáratát , megakadályozva ezzel a delegáltak bejutását. Köszi Greenpeace, így legalább csúszott egy órát a kezdés, és nem maradtam le semmiről! De mi is történt tegnap, hogy úgy döntöttek a környezetvédők, hogy a minisztereknek inkább jobb kint, mint bent?

A dán elnökség lassan nyugdíjba vonul. Azonban nem akarnak úgy távozni, hogy ne lehessen behúzni egy ...

Tovább Szólj hozzá

eu visszadobás

2012. jún 11.

A Bizottság jövőre növelné a kvótákat

írta: Toma001
A Bizottság jövőre növelné a kvótákat

Június 8-án az Európai Bizottság bemutatta azon javaslatát, hogy a 2013-as évre mekkora mértékű halászati lehetőségeket javasolnak. A dokumentum kidolgozása előtt a tagállamoknak és az érintett feleknek lehetőségük volt kifejteni a véleményüket.

discard cartoon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szöveg úgy fogalmaz, hogy a Bizottság eddigi erőfeszítése, hogy megszüntessék a túlzott halászatot, most kezd gyümölcsöt teremni. Jelenleg 20 olyan halállomány van az európai vizeken, amelyek nincsenek túlhalászva, míg 2009-ben csak 5 ilyen volt. A Bizottság javaslata szerint az elmúlt évek csökkentett teljes kifogható mennyisége lehetővé tette, hogy 2012-re egyes állományoknál megemeljék azt. Ez nagyjából 135millió euró extra ...

Tovább Szólj hozzá

eu bizottság damanaki

süti beállítások módosítása