Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2012. máj 05.

Az EU már kereskedelmi szankciókkal fenyegeti Izlandot

írta: Toma001
Az EU már kereskedelmi szankciókkal fenyegeti Izlandot

Már korábban olvashattatok a Hal-adás hasábjain , hogy a makrélákért egy elég izgalmas herce-hurca folyik. A játék szereplői: Európai Unió, Norvégia, Izland, Feröer-szigetek. A játék célja: fogj minél több makrélát. A játékot az utóbbi időben az nehezítette meg, hogy az eddig európai vizeken tartózkodó makrélák a klímaváltozás miatt Izland és Feröer-szigetek környékére úsztak, így meg folyik a dilemma, hogy kié hal. Izland a megnövekvő állományok miatt öncélúan megemelte kvótáit, az EU meg szidja ezért őket, hogy fenntarthatatlan, hogy ennyi makrélát akarnak zsákmányolni.

mackerel on board.jpg

 

Az események most májusig odáig fajultak, hogy az Európai Unió kereskedelmi szankciókat kíván bevezetni Izland és a Feröer-szigetek ellen ...

Tovább Szólj hozzá

eu izland makréla

2012. máj 03.

A kék düh

írta: Toma001
A kék düh

A Fish&fish elnevezésű halkereskedő vállalat a Sea Shepherd óceánvédő szervezettől követeli, hogy fizesse meg 800 kékúszójú tonhal értékét. 2010-ben ugyanis a Sea Shepherd legénysége az ún. „Kék düh” kampány keretében kiszabadított 800 kékúszójú tonhalat azáltal, hogy elválták a haltartó karám hálóját, melyben az illegálisan zsákmányolt tonhalakat tartották. Több tényező is utalt az illegális fogásokra, és a Sea Shepherd meg van győződve arról, hogy az alábbi okok miatt volt jogtalan a zsákmányolás:

- A halakat a fogási szezon vége után fogták

- A karámon belül több hal is fiatal példány volt

- A halászhajón nem tartózkodott felügyelő

- A kapitány visszautasította azt, hogy bármilyen iratot is mutasson ...

Tovább Szólj hozzá

tonhal sea shepherd iccat

süti beállítások módosítása