2012. dec 18.

Lesz itt még halászati reform!

írta: Toma001
Lesz itt még halászati reform!

18 hónapos tárgyalási szakasz zárult le a mai napon, mikor is az Európai Parlament halászati bizottsága szavazott a Közös Halászati Politika alapvető szabályozásáról. Szerencsére úgy tűnik, hogy a képviselők valóban egy igazi halászati reformot szeretnének megvalósítani az európai vizeken, és azon európai uniós hajók számára, melyek távoli vizeken halásznak. A képviselők úgy látják, hogy fontosabb a tengerek hosszú távú fennmaradása, mint az ipar rövidtávú haszonérdekeit kiszolgálni.

Isabella-Lovin.jpg

Mintegy három órán keresztül zajlott a szavazás a szociáldemokrata képviselő, Ulrike Rodust által összeállított anyagról, mely mintegy 2500 módosítót tartalmazott. Pár fontos, és üdvözlendő módosító:

- 2015-től a kvótákat a legnagyobb fenntartható hozam elvén kell meghatározni annak érdekében, hogy 2020-ra az állományok helyre tudjanak állni.

- Be kell tiltani a visszadobást egy meghatározott időkereten belül, és létre kell hozni egy alapot az adatgyűjtések és az ellenőrzések támogatására.

- A halászati iparnak hozzá kell járulnia az adatgyűjtések és ellenőrzések költségeihez

- Be kell fagyasztani azon halászok támogatását, melyek nem tartják be a halászati szabályokat, és be kell fagyasztani azon tagállamok támogatását, melyek nem dolgozzák ki az EU által meghatározott halászati szabályozásokat.

- A halászati kapacitást a halászati lehetőségek méretéhez kell igazítani, és fel kell mérni az egyes tagállamok halászati kapacitását

- A környezetvédelmi előírásokat integrálni kell, és létre kell hozni az olyan vízterületek hálózatát, ahol a halállományok meg tudnak újulni.

- Átláthatóbb halászati jogalkotási folyamatok és gazdálkodások szükségesek.

 

Az Európai Parlament plenáris ülése majd valamikor a következő év első negyedévében fog szavazni róla, és ha ott is átmegy, akkor az egy erős jel lesz a Tanács számára, hogy át kellene gondolnia a hat hónappal ezelőtt elfogadott előzetes pozícióját.

Isabella Lövin, a Zöldek svéd képviselőnője így kommentálta a szavazás végeredményét:

„Az európai parlamenti képviselők ma végre a fenntartható pályára állították a Közös Halászati Politikát. Ez a szavazás véget vethet a romboló, és pénznyelő halászati politikának, mely az anyagilag támogatott túlhalászaton alapult. Ha azt vesszük, hogy a halászati bizottság eléggé konzervatív természetű, akkor ez a szavazás szintén reményt ad egy alapvető reform megvalósítására.”

Szólj hozzá

eu visszadobás msy