2012. okt 05.

Tengerre száll a GM ipar

írta: Toma001
Tengerre száll a GM ipar

Bejegyzés alcíme...

Dr. Mercola írása

A génmódosított szója hatalmas területeken történő termesztése jelentős környezeti károkat és egészségügyi problémákat okoz világszerte. A szója széles körben jelen van a táplálkozásunkban, feldolgozott élelmiszerként és a legtöbb húsban megtalálható, és az ipari, koncentrált állattenyésztésben is használják az állatok etetésére. A következő „természetes” lépés, legalábbis a világ két legnagyobb szójaipari cége szerint, hogy a haltenyésztésekben is a szója legyen az egyik legjellemzőbb etetőanyag, - amelyet amúgy félrevezetően „fenntarthatóként” jelölnek meg.

Szerencsére a Food&Water Watch kiadott egy jelentést, mely felfedi a valóságot: a halak szójával történő etetése környezeti és egészségügyi katasztrófát okozna.

Food_&_Water_Watch_logo.png

Miért kell a szóját távol tartanunk a tengertől?

Becslések szerint a világ tengerekből származó élelmiszerek fele már ipari haltenyésztésekből származik. Mint ahogy az ipari állattartás, úgy az ipari haltenyésztés is már a kezdetektől olyan problémákkal küzd, mint a túlzsúfoltság, szennyezések és a természetellenes étrend. A tenyésztett halak etetése így is vitatott pont, mivel gyakran vadon fogott halakból készült halliszttel etetik a tenyésztett halakat, melynek köszönhetően sok helyen hanyatlásnak indultak a természetesen halállományok.

2011-ben az Illinois-i Szója Egyesület azt nyilatkozta, hogy a szójaetetés forradalmasítani fogja a fenntartható mezőgazdaságot a haltenyésztés területén. Sürgetik, hogy a szója minél hamarabb elterjedjen a haltenyésztésben, mellyel alábecsülve is évente 201millió dollár haszonhoz jutnának! A Food&Water Watch rámutatott, hogy amennyire káros a szójatermesztés a talajnak, a környezetnek és az emberi egészségre, ugyanúgy romboló hatással lehet az óceánokra és a tengerből származó élelmiszerekre egyaránt.

„… míg a szójaipar támogatja mindezt azért, hogy minél nagyobb bevételre tegyen szert az ipari haltenyésztések gyarapodásai során, addig semmilyen garancia nincsen arra nézve, hogy a szója alapú haltenyésztés hosszú távon egészséges halat lenne képes előállítani vagy a környezeti felelősségvállalást támogatná. Valójában a szója miatt a halak még több ürüléket termelnek, tehát a haltenyésztés még jobban szennyezi a környezetet miatta.

A haltenyésztést támogatva a szójaipar nemcsak a saját iparának a növekedését segíti elő olyan áron, hogy károsítja a tengeri környezetet, veszélyezteti a halállományokat és a part menti közösségeket, hanem még a saját negatív hatásait is növeli.

Mára az ipari szójatermesztés a génmódosított növények domináns elterjedéséhez vezetett az Egyesült Államok földterületein és a fogyasztói termékeiben egyaránt, hatalmas mértékű erdőirtásokat és az őslakos közösségek kitelepítését okozva ezzel, hogy ezeken a területeken aztán szóját termesszenek. Ahelyett, hogy a szójával foglalkozó szervezetek a haltenyésztésben, ebben a fejlődő iparágban a fenntarthatóságot helyeznék előtérbe, helyette ez a két iparág növekedése óriási károkat lesz képes okozni a földekre, a tengerekre, és a tőlük függő közösségekre nézve egyaránt.

pellett.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 ok, amiért a szójával történő haletetés káros

Mi történik akkor, ha a halakat szójával etetjük, egy olyan élelemmel, amely soha nem volt kapcsolatban ezzel a természeti környezettel?

Növekvő szennyezés: A szójával etetett hal több ürüléket termel, mint normál esetben, amely szennyezéseket eredményez az óceánokban. Sőt a génmódosított szója magában olyan szermaradványokat tartalmaz, mint a glüfozát alapú gyomirtók (mint például a Roundup), melyről több kutatás is kimutatta, hogy jelentősen mérgező a vízi élővilágra nézve.

Az óceánok szennyezése génmódosított szervezetekkel: Az Egyesült Államok területén termesztett szója mintegy 94%-a génmódosított. Az óceánban történő haltenyésztés során az a takarmány, amely nem kerül elfogyasztásra, az kikerül a telephelyről közvetlenül az óceánba. Ahogy a Food&Water Watch megfigyelte, a szójával történő haltenyésztés során a génmódosított takarmány a természetes környezetbe kerülve bekerül a vadon élő állatok étrendjébe, és eddig ismeretlen következményeket okozva ezzel.

A Monsanto és a Cargill akarja uralni a tengerből származó élelmiszerek piacát… és az óceán egyes részeit: A Monsanto, mely jelenleg is támogatja a lazacok génmódosított szójával történő etetési kísérleteit, elkötelezett abban, hogy a génmódosított takarmányokat a tengerben is terjessze… A Cargill, melynek haltenyésztésben használatos takarmányrészlege is van, szintén egy nagy ipari óriás. Azzal, hogy a szóját be akarják vinni a haltenyésztésekbe, azzal a fenntarthatóságot és a tengeri élővilág jövőjét kockáztatják!

 Az erdőirtások növekednének: A dél-amerikai erdők jelentős része lett már eddig is kiirtva, hogy szójaültetvényeket létesítsenek a helyére. Ez a mérték csak növekedne a haltenyésztés igényei miatt.

Eddig is több okom volt arra, hogy azt tanácsoljam, hogy kerüljük el a tenyésztett halak fogyasztását, azonban a génmódosított szója megjelenése a rendszerben már a hab a tortán. A szójaipar semmi jelét nem mutatja annak, hogy ez abba maradjon. Food&Water Watch jelentésében szerepel:
„Az amerikai szójaipar jelentős hatalommal rendelkezik. Több tanulmányt is finanszíroznak a szója haltenyésztési használata kapcsán, kapcsolatokat építettek ki a haltenyésztő iparral is, és nyíltan támogatnak szövetségi döntéseket a haltenyésztés javára.

… A szója nem tartalmazza a halak számára szükséges összes tápanyagot, és nem is számít természetes haleledelnek vagy természetes tengeri környezetben szereplő anyagnak. Valójában a szója még nagyobb mértékű szennyezéseket okoz.

A szójatermesztés mezőgazdasági lefolyása jelentősen hozzájárult a Mexikói-öböl halálzónáinak keletkezéséhez, a latin-amerikai erdőirtásokhoz, és az őslakosok kitelepítéséhez.

A szója egyre jobban szinte mindenhol jelen van az étrendünkben (a feldolgozott élelmiszerekben és az olyan állatokból származó húsban is, amit szóján hizlaltak fel), ezért több információt kellene kapnunk a nagy mennyiségű szójafogyasztás egészségügyi hatásairól. A kutatók már elkezdték vizsgálni a szójafogyasztás előnyös hatásait, de másrészről megemlítik, hogy a növényi alapú ösztrogénnek, amely természetes módon fordul elő a szójában, potenciális mellékhatásokat okozhat. (Több közülük kimutathatóan rombolja a belső elválasztású mirigyeket)

Ennek fényében, és a sok megválaszolatlan kérdés tükrében kétségbeejtőnek tűnik, hogy sok halat (egyesek közülük az utolsó vadon élő élelmiszerforrásaink) ezeken a takarmányokon hizlalják fel.

Monsanto__Take_your_Poison.jpg

Tudod az igazságot a génmódosított szójáról?

A genetikailag módosított szója a Roundup ready-hez van igazítva. Ez azt jelenti, hogy kémiailag kifejlesztve ezek a növények túlélik azt, ha nagy mennyiségű Monsanto Roundup gyomirtóval permetezik le őket. Milyen hatással lehet ez az egészségünkre vagy a még meg nem született gyermekeink egészségére?

A genetikailag módosított szója vagy szója-alapú termékek emberi fogyasztásának hosszú távú hatásai kétségbeejtőek. Az Orosz Tudományos Akadémia Környezeti és Evolúciós Intézetének kutatói a Nemzeti Egyesület a Géntechnológiai Biztonságért kutatóival közösen 2010 áprilisában kimutatták, hogy azok a hörcsögök, melyeket két éven és három generáción keresztül GM szójával etettek, a legtöbbjük elvesztette a szaporodóképességét!

Egy 2009-ben, Brazíliában közzétett tanulmány készítésénél a szója hatását vizsgálták a nőstény patkányok szaporodóképességére. A nőstény patkányokat 15 hónapon keresztül etették génmódosított szójával, és drasztikus változások voltak megfigyelhetőek a méhükben és az anyagcsere-rendszerükben összehasonlítva azokkal a patkányokkal, amelyeket bioszójával vagy nem szójával etettek.

A tanulmány eredményeit kivetítve az emberre, nagy valószínűséggel a nőknél is hormonzavarok lennének tapasztalhatóak, mint például megemelkedett ösztrogénszint, hajnövekedést serkentő hormonok magasabb aktivitása, és az agyalapi mirigy károsodása. A génmódosított szója fogyasztása a férfiaknál is nagy valószínűséggel okozna potenciazavarokat. Az egyetlen emberi fogyasztással kapcsolatos GM kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy a GM szója képes a génjét átadni a bélbaktériumoknak. Mindez azt jelenti, hogy a GM szója fogyasztása után még évekkel később is termelni fognak a bélbaktériumok allergén fehérjéket. Arról nem is beszélve, hogy az intenzív szójafarmokon, mint amilyenek például Paraguayban vannak, a lakosok ki vannak téve a rovarölőszerek szennyeződéseinek, veszélyeztetik a biológiai sokszínűséget és a helyi termékeket.

EarthTalkFarmRaisedFish.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány lépés, amely segíthet

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit tehetnél, az első lépés az, hogy ne fogyassz iparilag tenyésztett halat. Azzal, hogy ezt teszed, azzal megvonod az ipar támogatását, amelyet nem érdekli az emberi egészség és a környezetvédelem, ezzel a saját egészségedet is megóvod, ugyanis táplálkozási szempontból a tenyésztett halak a legrosszabb tengeri termékek közé tartoznak.

Nem ajánlom számodra az olyan tengerből származó élelmiszer fogyasztását, amelyről nem tudod biztosan, hogy tiszta vízből származik, nem vegyileg szennyezett, és fenntarthatóan tenyésztették. Tartsd észben, hogy az éttermekben kapható halak szinte mindegyike tenyésztett. Az alább található tippeket követve nem csak a tenyésztett halakat, hanem a génmódosított szóját is bojkottálni tudod. Itt az ideje, hogy az élelmiszerek terén a természetes, bio, és független közösségi farmokról származó termékek felé fordítsuk a figyelmünket, beleértve a tengerből származó élelmiszereket is.

 

  1. Vásárolj helyi terméket, amikor csak lehetséges. És vásárolj bio és fair-trade termékeket.
  2. Vásárolj a helyi piacon, csatlakozz a közösség által támogatott mezőgazdasági közösségekhez, vagy olyan árusoktól vásárolj, aki garantáltan helyi terméket árusít.
  3. Olyan éttermeket látogass, amelyek helyi alapanyagokból dolgoznak.
  4. Kerüld a génmódosított élelmiszereket. Vásárolj olyan termékeket, melyeken fel van tüntetve a GM-mentesség.
  5. Főzz, konzerválj, száríts, fagyassz. Vissza kell térni a főzéshez, és ezt a gyerekeinknek is tovább kell adni.
  6. Igyál sok vizet, de kerüld a palackozott víz fogyasztását, amikor csak lehetséges, és fektess be egy csapra szerelhető víztisztítóra.
  7. Termessz a saját kertedben, vagy valamely közösségi kertben. Tanítsd meg a gyerekeidet kertészkedni és meg kell nekik tanítani, hogy honnan származik az élelmiszer.
  8. Önkénteskedj vagy támogass olyan szervezetet, amely a fenntartható élelmiszeri rendszerek elősegítésére törekszik.
  9. Kapcsolódj be a közösségi életbe. Lépj kapcsolatba az iskolákkal azzal kapcsolatban, hogy mit kapnak ott enni a gyerekek. Vegyél részt a helyi közgyűléseken. Tanuld meg a helyi szabályozásokat az élelmiszer kapcsán, és oszd meg véleményeidet a képviselővel.
  10. Terjeszd az üzeneted! Oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, a családoddal és mindenki mással, akivel csak tudod.

 

forras: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/07/17/genetically-modified-soy-for-farmed-fish.aspx

Szólj hozzá

gm akvakultúra