2012. júl 31.

A csaló család

írta: Toma001
A csaló család

A brit halászat történetének eddigi legnagyobb büntetését szabták ki spanyol halászokra illegális halászati tevékenység miatt. A Vidal család tulajdonában levő két vállalatra összesen 1,62 millió font bírságot szabtak ki a truroi bíróságon. A két napos meghallgatáson fény derült arra, hogy nem vezették megfelelően a jegyzőkönyvet, a hajók közötti halak szállítását sem regisztrálták, és a kifogott halak súlya sem stimmelt.

sealskill limited.jpg

A spanyol halászhajók brit zászló alatt hajóztak, és így a brit halászoknak jutó kvótákat használták el. A két vállalat a Hijos de Vidal Bandin SA és a Sealskill limited volt, de mindkettőjük a Vidal család tulajdona.

Ariana Densham, a Greenpeace óceánkampányosa örült a büntetés kiszabásának, de szerinte ez messze nem elég. „Ezeknek az embereknek nem szabad engedni, hogy még egyszer a brit halászati kvótákat hasznosítsák. Sőt az egész Vidal család számára meg kell ezt tiltani.” – mondja. Ariana szerint ez az eset is jól tükrözi az EU-s halászati kvótarendszer gyengeségét. „Az olyan rendszer, amely ilyet megenged, az javításra szorul. Ez nem csak egy egyedi eset, ez az egész uniós halászati szabályozás tünete. A Vidal család számára meg van engedve, hogy brit zászló alatt tevékenykedjenek, használják a brit kvótákat, hatalmas EU-s támogatásokat vegyenek fel, és semmi hasznot nem adnak a brit gazdaságnak. A rendszer a gazdag, erős, ipari halászati cégeknek kedvez, miközben inkább a kis környezeti hatású, fenntarthatóan halászó halászokat kellene támogatni.”

Szólj hozzá

brit spanyol illegális