2012. júl 14.

Nem csak Willyt kell kiszabadítani!

írta: Toma001
Nem csak Willyt kell kiszabadítani!

Múlt vasárnap a The Black Fish elnevezésű tengervédelmi szervezet búvárai sikeresen kiszabadítottak több száz kékúszójú tonhalat az Adriai-tengeren a horvát Ugljan szigetnél. A halak egy tonhaltenyésztő telep „karámjaiba” voltak zárva. Az akció a szervezet legújabb kampányának volt az első része, mely kampány a veszélyeztetett kékúszójú tonhalak jövedelmező kereskedelmére próbálja felhívni a figyelmet. A kékúszójú tonhalak erősen ki vannak téve az illegális halászatnak a földközi-tengeri térségben. A Black Fish az akció előtt heteken keresztül nyomozott Horvátországban a tonhalipar tevékenységei után. Amikor a legénység szemtanúja lett annak, hogy több tonhalat is lemészárolnak a telepen, akkor döntöttek, hogy közbelépnek. A búvárok könnyen átjutottak a biztonsági rendszeren és aztán csak éjjel mentek a vízbe, hogy kiszabadítsák a halakat.

the black fish.jpg

Két évvel ezelőtt lett elfogadva egy új szabályozás a kékúszójú tonhalak fogására, mely tartalmazza azt is, hogy a 30 kilogrammosnál kisebb példányokat tilos kifogni. Azonban az Atlanti Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) elfogadott egy kivételt: az Adriai-tengeren engedélyezik a fiatal kékúszójúak fogását is. Katasztrofális döntés engedélyezni olyan példányok zsákmányolását, melyek nem érték még el az ivarérett kort.

Wietse van der Werf, a Black Fish egyik alapítója szerint ez a kivétel az orvhalászatot legalizálja. „Ezzel a döntéssel az ICCAT egyszerűen lemondott a kékúszójú tonhalak védelméről. Ily módon nem fog sikerülni megmenteni őket, és ezért indítottuk el az új kampányunkat.”

A tonhalfarm, ahol szabadon engedték a halakat, a Kali tuna cég tulajdona, mely cég az amerikai Umami Sustainable Seafood vállalat tagja. Az Umami az egyik legnagyobb tonhalipari szereplő a mexikói, amerikai és a horvát térségben. A vállalat tavaly nyilvánosságra hozta a pénzügyi adatait, mely alapján a cég a tavalyi évben 54millió dollár haszonra tett szert a kékúszójú tonhal kereskedelme kapcsán. Az egyik szlogenjük az, hogy „Hagyjuk a kékúszójú tonhalak állományát fejlődni”, mely által a vállalat azt a képet szeretné magáról láttatni, hogy ő egy fenntarthatóságot tiszteletben tartó tonhalkereskedő. Az igazság azonban az, hogy ez a vállalat közvetlenül felelős a kékúszójúak túlhalászatáért a Földközi-tengeren, és szó szerint a kihalás szélére taszítja ezt a fajt.

A Black Fish elkötelezett abban, hogy felhívja a figyelmet tonhalipar romboló és illegális módszereire, ahol csak lehetséges, és megvédje ezen veszélyeztetett faj egyedeit.   

Szólj hozzá

tonhal blackfish iccat