2012. júl 02.

A fóka, a skót, és két füstölgő puskacső

írta: Toma001
A fóka, a skót, és két füstölgő puskacső

Nemrég napvilágra került adatok alapján Skóciában több mint 300 fókát fogtak be 2011 és 2012-ben, mert a fókák megtámadták a tenyésztett lazacok állományait. Környezetvédő aktivisták most arra akarják ösztönözni a vásárlókat, hogy bojkottálják a Skóciában tenyésztett lazacok vásárlását.

A Global Alliance Against Industrial Aquaculture (GAAIA, Globális Összegfogás az Ipari Haltenyésztés ellen) elnevezésű szervezet és a Save Our Seal Fund (SOSF, Mentsük meg a Fókáinkat Alapítvány) alapítvány az amerikai kormányt szólította fel, hogy szüntessék be a tenyésztett lazacok importját, a kereskedők pedig ne vásároljanak nem „fókabarát” forrásból származó skót lazacokat.

salmon seal.jpg

Don Staniford, a GAAIA egyik tagja szerint a Sainsbury és a Tesco a legnagyobb olyan kiskereskedelmi vállalatok, amelyek olyan tenyésztett lazacokat árulnak, amelyek érintettek a fókairtásokban.

John Robins, az SOSF titkára az alábbit nyilatkozta: „Megkértük az amerikai Kereskedelmi Osztályt, hogy a jelenleg is hatályban levő amerikai tengeri emlősökre vonatkozó védelmi törvény értelmében tiltsák be a Skóciából érkező tenyésztett lazacok importját. Reméljük, hogy az Egyesült Államok ösztönözni fogja a skót lazactenyésztőket, hogy alkalmazzanak fókavédő hálókat, amelyet eddig a skót kormány nem tett meg. Ha skót tenyésztett lazacot vásárolsz, azzal együtt egy golyóért is fizetsz egy fóka fejébe.

„A vásárlóknak, szakácsoknak és a kereskedőknek bojkottálniuk kell minden olyan skót lazactenyésztőt, amelyek támogatják a mészárlásokat” – folytatta Staniford. „Szomorú, hogy a tenyésztők előbb fizetnek a puskáért, minthogy a ragadozók elleni védőhálót vásárolnák meg.”

Scott Landsburgh, a Skót Lazactenyésztők Szövetségének titkára az alábbi válaszolta az őket ért vádakra: „Etikai, erkölcsi és felelősségteljes feladatunk megvédeni a halainkat az agresszív ragadozóktól. Bármilyen erőfeszítéseket is teszünk, így is elkerülhetetlen, hogy egyes fókák ne támadják meg a halakat. A haltenyésztőknek ugyanúgy védeniük kell a halaikat, mint ahogy a pásztoroknak vagy a csirketenyésztőknek kell az ő állományaikat védeni a rókák ellen.”

Szólj hozzá

skót lazac fóka