2012. máj 05.

Az EU már kereskedelmi szankciókkal fenyegeti Izlandot

írta: Toma001
Az EU már kereskedelmi szankciókkal fenyegeti Izlandot

Már korábban olvashattatok a Hal-adás hasábjain, hogy a makrélákért egy elég izgalmas herce-hurca folyik. A játék szereplői: Európai Unió, Norvégia, Izland, Feröer-szigetek. A játék célja: fogj minél több makrélát. A játékot az utóbbi időben az nehezítette meg, hogy az eddig európai vizeken tartózkodó makrélák a klímaváltozás miatt Izland és Feröer-szigetek környékére úsztak, így meg folyik a dilemma, hogy kié hal. Izland a megnövekvő állományok miatt öncélúan megemelte kvótáit, az EU meg szidja ezért őket, hogy fenntarthatatlan, hogy ennyi makrélát akarnak zsákmányolni.

mackerel on board.jpg

 

Az események most májusig odáig fajultak, hogy az Európai Unió kereskedelmi szankciókat kíván bevezetni Izland és a Feröer-szigetek ellen az egyoldalú kvótaemelések miatt. Az Európai Parlament halászati bizottsága megszavazta az Európai Bizottság által kidolgozott kereskedelmi szankciós javaslatot. Habár az Európai Parlament valószínű az év végén ratifikálja csak, és ezen felül még az ősszel várható egy találkozó az EU, Norvégia, Izland és a Feröer-szigetek között.

Az új szabályozás célja, hogy az Európai Bizottság határozatot hozhasson olyan nem EU-s országok ellen, akik fenntarthatatlan módon halásznak az EU által is érdekelt vízterületeken.

Izland és Feröer-szigetek 2012-re több mint 147ezer tonnás kvótamennyiséget határozott meg magának, ami messze túl van az eddigi fogásoknál. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy habár az EU és Norvégia jelentősen csökkentette a kifogható mennyiségeit, attól ez az érték még fenntarthatatlan. Hét makrélahalászati terület fel is lett függesztve az eddig megkapott MSC tanúsítványtól (Marine Stewardship Council, ez egy olyan tanúsítvány, amelyet olyan halászok kapnak, akik fenntartható módon halásznak. Ezek a tanúsítványok aztán jelölésként meg is jelennek a konzervdobozokon. Mellesleg érdemes ezeket választani.).

Maria Damanaki, az EU halászati biztosa nyilatkozta: „Bízunk benne, hogy Izland és a Feröer-szigetek felelősen és a fenntartható makrélahalászatnak elhivatottan tér majd vissza a tárgyalóasztalhoz. Ha a közeljövőben nem születik megegyezés, akkor kereskedelmi eszközöket léptetünk hatályba.”

Az EU a szankciók széles skáláját képes alkalmazni, beleértve azt is, hogy megszüntetik a hal importját Izlandról és a Feröer-szigetekről. A halászati bizottság egyhangúan szavazta meg a javaslatot a skót halászati ipar nagy-nagy örömére, ugyanis ők eléggé aggódnak a makréla állományokért. 2011-ben Skócia számára 163millió fontot hozott a makrélahalászat, amely e tekintetben a legnagyobb halászati bevételnek számított az országban.

bertie armstrong.jpg

Bertie Armstrong, a Skót Halászati Szövetség főigazgatója üdvözölte a bizottság javaslatát: „Mindkét országot rá kell venni arra, hogy fejezze be a fenntarthatatlan halászati módszerek alkalmazását, és végre fel kell fogniuk, hogy a legtöbb felelősen halászó nemzetközi közösség nem tolerálja ezen tevékenységeket.”

Ian Gatt, a Skóciai Nyíltvízi Halászok Egyesületének elnöke az alábbit mondta: „Minden erőfeszítés megtétele nagyon fontos, ami arra törekszik, hogy biztosítsa az egészséges és becses makrélaállományokat és minden európai kormánynak támogatnia kell a szankció javaslatát, amely minél inkább sürgető lenne.”

Richard Lochhead, a skót halászati titkár az alábbit tette hozzá: „Nem engedhetjük meg, hogy ez a sokkoló helyzet a következő halászati szezonban is folytatódjék, és mi úgy döntöttünk, hogy szorosan együttműködünk az Európai Bizottsággal, hogy megoldjuk ezt az ügyet.”

Őszintén szólva, és ismerve az EU halászati módszereit és tendenciáit, el nem tudom képzelni, hogy ők most hirtelen elkezdtek aggódni a makrélák sorsáért. Vagyishát aggódnak a sorsáért, de nem azért, hogy fennmaradjanak az állományaik, hanem, hogy nekik is jusson majd mit halászni. Én is azon a párton vagyok, hogy Izlandéknak csökkentenie kell a fogásukat, de az EU halászokat ismerve ez számomra olyan, hogy ha nekem nem jut, akkor neked se jusson. Félnek egyrészt, hogy gazdaságilag hátrányba kerülnek, másrészt attól, hogy később már nem lesz mit halászniuk. Na nem baj, még egy ok az EU-nak, hogy sürgessék Izland belépését a Európai Közösségbe.

Szólj hozzá

eu izland makréla