Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. dec 31.

Boldog és túlhalászat mentes új évet!:)

írta: Toma001
Boldog és túlhalászat mentes új évet!:)

buek.gif

Tovább Szólj hozzá

2011. dec 30.

Farm, ahol a lazac él

írta: Toma001
Farm, ahol a lazac él

Míg Magyarországon a haltenyésztés nagy részét a ponty adja, addig az északi országok egyik legnépszerűbb tenyésztett hala a lazac. A hazai üzletekben kapható lazactermékeken is feltüntetik azt, hogy az adott hal tenyésztett e vagy vadon fogott. És miért van szükség erre a megkülönböztetésre?

salmon farm2.jpg

 

Mint ahogy a szárazföldi állatoknál, úgy a haltenyésztésnél is a nagyüzemi tartások másféle hústerméket eredményeznek, mint a vadon élők. Mivel a lazactenyésztésben a cél a minél gyorsabban és nagyobbra növő egyedek tenyésztése, ennek köszönhetően a tenyésztett lazacok sokkal zsírosabbak. Sokan azt hinnék, hogy hát ez jó is, mert a lazac omega 3 zsírsavakban gazdag, és így többet tartalmaz. Ez sajnos nem igaz, kimutatták, ...

Tovább Szólj hozzá

norvégia lazac akvakultúra

2011. dec 27.

Franciaország: „Viszlát hal adó!”

írta: Toma001
Franciaország: „Viszlát hal adó!”

Nicolas Sarkozy még ez év júniusában úgy döntött, hogy eltörli Franciaországban a hal adót.

 

 

 

 

 

 

 

 

Még 2007. novemberében vezette be a francia kormány a hal adót, amely egy halászok által szerevezett sztrájk után lett megszavazva. A halászok ugyanis a növekvő üzemanyagárak miatt egyre nehezebb helyzetbe kényszerültek, és követelték az államtól, hogy kapjanak támogatást az üzemanyag-felhasználásukhoz. A kormány ezután bevezetett egy 2%-os hal adót, ami minden tengeri terméket terhel, kivéve az osztrigát és a kagylókat. A 2008-as évtől számítva évente átlagosan 70-80 millió euró bevételt hozott az adó. 2012. január elsejétől viszont megszűnik.

Az ország egyik legnagyobb kiskereskedelmi egyesülete, a Fédération du ...

Tovább Szólj hozzá

franciaország adó

süti beállítások módosítása