Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. dec 16.

Sügéri!

írta: Toma001
Sügéri!

Habár Magyarország utolsó az Európai Unióban a halfogyasztás terén, de karácsony körül egyre több háztartásban kerül az asztalra hal. A hazai édesvízi halak sajnos nem örvendnek túl nagy népszerűségnek, a legtöbb ember azért nem vásárol szívesen itthoni halfajtából, mert túl szálkásak. Persze vannak olyan fajok, mint például a süllő, amely nagyon kevés szálkát tartalmaz, de sajnos az ára sokkal magasabb a népszerűbb, de szálkásabb pontyhoz képest. Talán mégis van egy halfaj, amely nem túl szálkás, és megfizethető áron is hozzáférhető lenne.

Sok forgalmazó keresi az újabb egzotikus fajokat, de figyelmük szinte mindig messze tájakra esik. Van azonban egy itthon élő halfaj,amely eddig gazdasági szempontból nem került a ...

Tovább Szólj hozzá

hazai sügér

2011. dec 16.

Hát ez nem is rozoga bárka!

írta: Toma001
Hát ez nem is rozoga bárka!

A legtöbb embernek a halászhajó szó hallatán a tengeren hánykódó kis lélekvesztők jutnak eszükbe. Manapság azonban egyes modern halászhajók olyan felszereltek és kényelmesek, hogy akár egy turistaútra is el lehetne menni vele.

 

Az izlandi flotta egyik legújabb tagja a Porunnn Sveinsdottir. A teljes hossza 39,95 méter, és a kényelem érdekében a motor hangja is viszonylag csendes: 46 és 53 db közötti.


 

A litván flották százalékos tekintetben elsők az európai halászó nemzetek között a tekintetben, hogy fogásuk mekkora része származik távoli vizekről. Ehhez úgy tűnik megfelelően fel is szerelkeznek. Lassan hadrendbe áll legfrisebb darabjuk, a Christina E. Ez a hajó annyiban különleges, hogy a halászat mellett az ...

Tovább Szólj hozzá

2011. dec 14.

És tényleg összeomlik a pangasius piac?

írta: Toma001
És tényleg összeomlik a pangasius piac?

Úgy tűnik, hogy a 2011-es évvel bezárul a pangasius népszerűsége, többé talán már nem ő lesz a legnépszerűbb hal a boltokban, mint ahogy korábban volt. A halról kialakuló egyre negatívabb kép, és a növekvő árak jelentősen veszélyeztetik a pangasius értékesítését, főleg Európában, amely az egyik legnagyobb piacnak számít.

 

A Vietnami Tengeri Termékeket Exportáló és Előállító Egyesület (VASEP) mostani jelentése szerint minden rendben zajlik a pangasius piacon, és az év végére nagyjából 1,6milliárd dollár bevételt várnak tőle, ami jelentős növekedésnek számítana a 2010-es évhez képest. Bár más Vietnámból származó jelentések nem mutatnak ilyen optimista képet.

Az egyik piacfigyelő csoport szerint a német adókon ...

Tovább Szólj hozzá

wwf összeomlás vietnam pangasius vörös lista

2011. dec 14.

Veszélyben a világ egyik leghosszabb rituáléja

írta: Toma001
Veszélyben a világ egyik leghosszabb rituáléja

A brazil őserdők hihetetlen sebességgel tűnnek el. A világ legnagyobb mezőgazdasági vállalatai, mint a Cargill vagy a Monsanto hatalmas kiterjedésű szójaültetvényeket hoznak létre a letarolt erdők helyén. Az itt élő őslakosok egyre inkább elvesztik a számukra a megélhetéshez nélkülözhetetlen erdőket. De úgy tűnik, hogy az óriásvállalatok nem csak a földet veszik el a bennszülöttektől.

 

A brazíliai Mato Grosso államban él az enawene nawe törzs. A népcsoport arról híres, hogy az övüké az egyik leghosszabb rituálé a világon. A yaokwa nevű rituálé során a férfiak több hónapra az erdőbe vonulnak, ahol ágakat és különböző faanyagokat gyűjtenek. Ezeket aztán a Juruean folyóra viszik, ahol nekiállnak az építkezésnek. Mikor a ...

Tovább Szólj hozzá

brazília gát őslakók

2011. dec 13.

A lopott hal

írta: Toma001
A lopott hal

A Közös Halászati Politika legújabb reformja van most terítéken, ugyanis 2013 januárjában elfogadásra kerül. De nézzük meg, hogy mi is volt a 2002es reform egyik fontos pontja.

 

Ebben az évben került ugyanis elfogadásra a Halászati Partnerségi Program. A kétoldalú szerződések lényege az, hogy az Európai Uniónak hozzáférést biztosítanak egyes harmadik világbeli országok, hogy halászhassák azokat a halakat, amelyeket a helyi halászok nem tudnak kifogni. Cserében az EU támogatást nyújt a helyi halászok fejlesztésének érdekében. Az összeg a kifogható mennyiségek és fajok függvényében országonként változik, a legmagasabb hozzájárulást Grönlandnak fizetik, nagyjából 15 millió eurót évente, míg például a Zöld-foki szigetek ...

Tovább Szólj hozzá

afrika greenpeace partnerség

süti beállítások módosítása