Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2011. sze 18.

Egy kiló halra jutó környezetterhelés

írta: Toma001
Egy kiló halra jutó környezetterhelés

A Tudatos Vásárló Magazinban találkoztam ezzel a hasznos összeállítással, amely az általunk gyakran fogyasztott halakról készített egy olyan elemzést, amely a szállításuk során kibocsátott szennyezőanyagokat mutatja. A megadott érték 1 kiló halra vonatkozik.


Alaszkai pollock

 

 

Innen jön: Lengyelország
Ennyit utazik: 690km
Szennyezőanyag-kibocsátás: 0,19kg
 


Afrikai harcsa

 

 

Innen jön: Hollandia
Ennyit utazik: 1400km
Szennyezőanyag-kibocsátás: 0,38kg


Lazac

 

 

Innen jön: Norvégia
Ennyit utazik: 1900km
Szennyezőanyag-kibocsátás: 0,51kg


Tonhal

 

 

 

 

Innen jön: Spanyolország
Ennyit utazik: 2500km
Szennyezőanyag-kibocsátás: 0,68kg


Lazac

 


 

Innen jön: Egyesült Államok
Ennyit utazik: 7400km
Szennyezőanyag-kibocsátás: 1,39kg


...

Tovább Szólj hozzá

tudatos szennyezőanyag

2011. sze 18.

Halászati módszerek 3.rész

írta: Toma001
Halászati módszerek 3.rész

Halászati módszerek sorozatunk 3. részében újabb 5 módszert mutatok be nektek. Íme:

Kézi zsinóros fogás

A zsinórral és horoggal történő zsákmányolás az egyik legősibb módszer. Ugyanúgy használják álló helyből vagy mozgó csónakból is. A fogás általában nagyon jó minőségű, és gyakran élve kerül eladásra külföldön. A módszer rendkívül szelektáló a fogás fajtáját is méretét illetően. Ezt a halászati eljárást ívás idején is lehet használni, mert a halak csak akkor táplálkoznak, ha befejezték az ívást. Legtöbbször közönséges tőkehal, mélytengeri halak, makréla, tintahal, és tonhal fogásánál használják. Trópusi vizeken fűrészes sügerek zsákmányolására is használták. Mivel a vontatáshoz nem kell nagy ...

Tovább Szólj hozzá

pergetés halászat szigony

2011. sze 17.

Napi érdekesség

írta: Toma001
Napi érdekesség

1982-ben a Mexikói-öbölben az állományuk drasztikus csökkenése miatt betiltották az atlanti kékúszójú tonhal célzott halászatát. Sokszor viszont véletlenül is horogra akadnak a hosszúzsinóros halászat során, amit főleg kardhal és sárgaúszójú tonhal zsákmányolására használják. Gyakran kerül szándékolatlanul horogra, és a törvény szerint egy út alatt 3 példány kifogása megengedett. Sajnos január és június között, az ívási idejében százával kerülnek horogra. Ennek nagyjából a negyede kerül értékesítésre, a többit egyszerűen visszadobják, legtöbbjüket már elpusztulva.

Tovább Szólj hozzá

érdekesség tonhal

2011. sze 16.

Hogyan legyen az ember tudatos halvásárló, ha még válaszra sem méltatják?

írta: Toma001
Hogyan legyen az ember tudatos halvásárló, ha még válaszra sem méltatják?

Szeptember 2-án egy szokásos bevásárlásra indultam. Már szinte szakmai ártalomként végignézem az üzletek fagyasztóinak halrészlegét. Az egyik hipermarketben a keresgélés közben egy "Tengeri fagyasztott haltörzs" néven futó termékre bukkantam. A csomagolást tüzetesen átvizsgálva sehol nem találtam rá semmi utalást, hogy milyen halfajt takarhat ez a rejtélyes név. Szerencsére találtam egy internet címet a zacskón, ahol megtaláltam a cég elérhetőségét is. Még aznap írtam a forgalmazónak, de sajnos választ azóta sem kaptam. Pedig ha tudatos vásárlók akarunk lenni, és nem szeretnénk olyan halat vásárolni, amelynek fennmaradása kétséges, halászata romboló, akkor csak olyan terméket szabad vásárolnunk, amin egyértelműen fel van ...

Tovább Szólj hozzá

vásárló fagyasztott haltörzs

2011. sze 16.

EU és az Egyesült Államok közös harca az illegális halászat ellen

írta: Toma001
EU és az Egyesült Államok közös harca az illegális halászat ellen

Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy egy kétoldalú egyezmény keretében közösen lépnek fel az illegális, be nem jelentett, szabályozatlan halászat ellen (IUU fishing).

Az egyezményt 2011 szeptember 7-én írta alá az Európai Unió részéről Maria Damanaki a Európai Bizottság tengerügyi és halászatért felelős biztosa, míg az USA részéről Dr. Jane Lubchenco, a Nemzetközi Éghajlati Adatközpont (NOAA) ügyintézője.

"Az illegális halászat bűncselekmény, és nekünk kötelességünk megtenni mindent, hogy küzdjünk ellene." - nyilatkozta Damanaki. "Közös erővel még jobban hatni tudunk rájuk, hogy hagyjanak fel az illegális tevékenységgel."

Egy sajtóközleményben Dr. Lubchenco az alábbit nyilatkozta: " Az ...

Tovább Szólj hozzá

usa eu illegális

2011. sze 15.

A Mitsubishi fakuló gyémántja

írta: Toma001
A Mitsubishi fakuló gyémántja

Ha az ember a Mitsubishi márkanevet meghallja, biztos, hogy nem a tonhal lesz az, ami egyből eszébe fog jutni róla. Pedig az autógyártás mellett jelentős tonhalkereskedőnek is számítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt 50 évben a tonhal iránti kereslet őrült sebességgel növekedett. Sajnos a XXI. századra ez az igény oda vezetett, hogy egyes tonhalfajták már a kipusztulás szélére kerültek a túlhalászatuk miatt. A 6 ismert tonhalfajta közül a kékúszójú az, amelyik a leginkább veszélyeztetett. Sok helyen már teljesen eltűnt, fennmaradásuk világszerte kétséges.

Nem is gondolná az ember, hogy a kékúszójú tonhal megcsappanásának egyik fő okozója a Mitsubishi. A tonhalpiac nagyjából 60%-át uralják, és a Japánba érkező ...

Tovább Szólj hozzá

greenpeace mitsubishi tonhal

2011. sze 14.

A kanadai halászat összeomlásának története

írta: Toma001
A kanadai halászat összeomlásának története

1992-re a kanadai Újfundland keleti partjainál a tőkehal állományok annyira megcsappantak, hogy a kormánynak drasztikus lépéseket kellett meghoznia: betiltotta a halászatot a térségben. Több mint 40ezer halász vesztette el a munkáját.

            Az esemény figyelmeztetőjelként szolgált a világ többi kormánya számára, akiket szintén sokkolt az esemény, hogy az egyik legjobban szervezett halászati program így tönkremehet. Kutatók és környezetvédők már korábban figyelmeztették a kanadai kormányt, hogy a tőkehal állományok túl vannak halászva, és a halászhajók is felettébb romboló módszereket használnak. A kvótákat a kormányok nem merték csökkenteni, mert rengeteg munkahely elvesztésével járna.

Atlanti tőkehal (Gadus ...

Tovább Szólj hozzá

kanada tőkehal összeomlás

2011. sze 12.

Összeomlik a pangasius piac?

írta: Toma001
Összeomlik a pangasius piac?

Az utóbbi években már sokaknak bekerült a szókincsébe a pangasius szó. Ez a harcsafajta óriási lendülettel tört be a nyugati piacra a távol keletről. A kereslet nagysága, a tenyésztők, forgalmazók, és felvásárlók közötti összehangolatlanság néha olyan szituációt eredményez, hogy nem tudják a vevőket kiszolgálni.   Most is hasonló helyzettel állunk szembe, a vietnámiaknak egyre kevesebb haluk van eladni.

            A két legnagyobb importőrnek Európa és az Egyesült Államok számít, akik már most sorban állnak, mivel lassan közeledik a karácsonyi és az újévi fesztiváli szezon. Ilyenkor akár 20%-al is többet fizetnek a halért, mint a nyári időszakban. Sajnos az exportőröknek nem nagyon van mit forgalmazni jelenleg, mivel ...

Tovább Szólj hozzá

vietnám pangasius

süti beállítások módosítása